• Külföld
Faktor

Rohamosan pusztulnak az állatok az emberi butaság miatt

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival, az utazásszervezők a nagy érdeklődés miatt kegyetlenül bánnak az állatokkal - írta jelentésében a World Animal Protection állatvédő szervezet.

A szervezet jelentésében azt írta, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Instagramon, ezek 40 százalékán az ember "helytelenül viselkedik az állattal".

A jelentés szerint a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is.

"A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat."

A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést.

A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda és a mókusmajom.

"Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot" - áll a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest "minimális", arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

Kommentek:

Top 0