• Belföld
Faktor

Fellélegezhet: véget ért a parlagfű-szezon

Idén több mint 99 millió forint bírságot szabott ki az illetékes hatóság azokra a földtulajdonosokra és földhasználókra, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket.

Illusztráció.

Illusztráció.

Befejeződött az idei parlagfű-szezon, a parlagfű virágzása és pollenszórása – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A parlagfűvel fertőzött területek felderítése az előző évekhez hasonlóan idén is július elsején kezdődött. Az illetékes hatóságok a november eleji adatok alapján országszerte 2276 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3993 hektár. A legfertőzöttebb terület Pest és Somogy megyékben volt.

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, ha elmulasztják a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket, akkor 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki rájuk az illetékes hatóság. A november 10-i adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot küldtek ki.

Az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, az egészségmegőrzésre: a hatósági munka mellett megelőzést elősegítő kommunikációt folytat az érintett társadalmi szervezetekkel, együttműködik a civilekkel. Fontosnak tartják, hogy minél többen felismerjék a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a képzésekre: 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében.

Kommentek:

Top 0