• Krimi
Faktor

Borzalmas dolgokat műveltek a gyerekek az otthonban, elkapták őket

Néhány tinédzser kegyetlenül bánt egy befogadott kutyával.

Bíróság elé áll szerdán négy tinédzser, akik a vád szerint több mint egy éven keresztül kínoztak egy kutyát a szigetvári speciális gyermekotthonban. Az ügyet most újrakezdik, az eljárást ugyanis a korábbi szakaszában fel kellett függesztetni, mivel nem találták a vádlottakat – tájékoztatott a Pécsi Törvényszék.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az érintett fiatalok 2013 nyarán éltek a gyermekotthonban. Az elsőrendű vádlott egy kicsi, fekete, keverék kan kutyát vitt oda, akit az otthon vezetőjének engedélyével fogadtak be. A nevelők gondoskodtak az eb ellátásáról és a nevelt gyerekek közül egy kislány is foglalkozott vele. Rendszeresen sétáltatta, és amikor az állat beteg volt, orvoshoz vitte.

A vád szerint a négy kamasz 2014. április 17-ig napi rendszerességgel hergelte, kavicsokkal dobálta, szerszámnyéllel ütötte, egy üvegszilánkokkal teli árokba kergette, télen hideg vízzel telt árokba kergette és egyéb módon bántalmazta az állatot. A kutyának emiatt hol a szeme gyulladt be, hol a lábát sértették fel a szilánkok, de arra is volt példa, a szájába botot adtak majd úgy pörgették a levegőben, felsértve ezzel a száját, fogait.

A vádirat szerint mindezeken túl ketten – az első- és a negyedrendű vádlott – egy letört kerítésdarabbal hergelte az ebet a kennel rácsán át, majd mikor a kutya azon keresztül ráharapott, felemelték és visszadobták. Ugyanezen a napon másodrendű vádlott bement az állathoz és a 160 centiméteres kerítésen keresztül kihajította, majd ezután 5-6 alkalommal fejen ütötte ököllel, illetve fojtogatni kezdte. Csak azért állt le, mert a kutyával foglalkozó kislány és a nevelők rászóltak.

A rendőrség is tudomást szerzett a történtekről, ezután a kutyát elzárták, de a fiatalok nem álltak le a kínzással. 2014. május 28-án a negyedrendű vádlott az otthon udvarában egy 40 centi hosszú tömör vasrúddal kétszer vert a kutya hátára. A nevelők észrevették, és – állatorvosi segítséggel – menhelyre vitték az ebet még aznap.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kutya egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ezen kívül különös szenvedést okozott az állatnak – írja a törvényszék.

Kommentek:

Top 0