• Autó
Autószektor

Állami ösztönzők az elektromos autókért

Európai államainak kormányai különböző módokon próbálják ösztönözni a környezettudatos közlekedést. Nálunk elektromos autókra nem kell regisztrációs adót fizetni és a végösszegbe az állam is beszáll másfél millió forinttal, nem mellesleg pedig a parkolás is ingyenes. Nézzük, más országokban hogyan próbálják elektromos autók vásárlására ösztönözni a lakosságot.

Franciaország élen jár az elektromobilitás terén, töltőhálózatuk az egyik legfejlettebb, Párizsban pedig elképesztő mennyiségű elektromos autót láthatunk. A regisztrációs adót ott is meg lehet úszni, de a francia kormány ezt a döntést a régiók kezébe adta, mintha nálunk a megyék döntenének, lemondanak-e a regisztrációs adóról. Szintén hozzájárulnak a vásárláshoz, de egészen 6.300 euróig is felkúszhat a támogatás összege, ami a cégautó-adó alól való mentességgel együtt egészen vonzó lehet.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A francia kormány a környezettudatosabb közlekedés elősegítése érdekében nem csak az elektromos autók vásárlását ösztönzi, de párhuzamosan próbálja a legkárosabb autók forgalomból való kivonását is segíteni. Így a régi dízel roncsautók „leadásáért” is fizet az állam, így összességében akár 8 ezer euróval is beszáll az állam az új autónk vásárlásába.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A politika Franciaországban áll ki leginkább az elektromobilitás mellett, aminek bár vannak már eredményei, továbbra is lemaradásban vannak a zéró emissziós járművek darabszámának terén. 2017-ben kb. 37.000 darab talált gazdára, ami az összes eladott autó 1,74%-a.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A német kormány kevésbé bőkezű, de azért kétségtelen, hogy ők is előtérbe helyezik a környezetbarát erőforrásokat. Náluk az elektromos autók tulajdonosai megússzák a súlyadót a végszámlából pedig 4.000 eurót az állam áll. Az arányokat tekintve nem sokkal előzik a franciákat, azonban a nagyobb autópark jelentősen nagyobb darabszámot (kb. 54.000 db) is eredményez.

  Olaszország egyelőre nem igazán biztosít olyan széleskörű kedvezményeket, mint amiket többi nagy európai piacon élvezhetnek a vásárlók. A környezettudatos olaszok a súlyadó alól mentesülnek, de minden más tekintetben ugyanazok a terhek várnak rájuk, mint a hagyományos autók tulajdonosainak.

  Spanyolországban szintén nem annyira bőkezűek, mint akár nálunk, Magyarországon. Önkormányzati hatáskörben van a súlyadó kérdése, ami alól bár nem mentesülnek, de csökkentett díjat kell fizetniük. A vállalatok számára is érdemes a beruházás, ugyanis szintén nem elengedett, de csökkentett adóteher vár rájuk.

  Az Egyesült Királyságban a többiekhez hasonlóan a súlyadót lehet megúszni és a cégautó adó is csökkentett, az állam pedig 5.100 eurónyi fonttal járul hozzá a vásárláshoz. Részben ennek köszönhetően 10.000 darabbal több elektromos meghajtású autó talált gazdára, mind 2016-ban, így tavaly több mint 47.000 darab új elektromos autó gördült ki a szalonokból.

  Ha környezetbarát közlekedésről van szó, Norvégiát szokás etalonnak tekinteni, nem véletlenül. A 2017-ben eladott autók több mint 37%-a elektromos volt, ami azt jelenti, hogy a Németországhoz viszonyítva apró országban még darabszámot tekintve is több környezetbarát autót helyeztek forgalomba, mint az autógyártás fellegvárában.

  Persze, a világ egyik, ha nem a leggazdagabb országáról beszélünk, így az ottani vásárlók kevésbé érzékenyek az elektromos autók felárára. Ugyanakkor nem is igazán jelentős ott ez a felár, hiszen az állami támogatásokkal a különbség nem túl nagy. Ahogy a norvég BMW képviselője kifejtette:

  Az állami ösztönzők nélkül (0% ÁFA és 0% gépjárműadó, míg belső égésű motorral szerelt autókra 15%-25%) egy elektromos autó 50%-al drágább lenne, mint jelenleg. Nem mellesleg, hagyományos autóval közlekedni Oslo-ban átlagosan havi 300 eurós adóköltséget jelent, ami szintén nem vonatkozik a támogatott zéró emissziós autókra.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Norvégia jó példával szolgálhat minden állam számára. Egyrészt hatékonyan támogatják az elektromos autók vásárlását, másrészt pedig magas díjakkal sújtják a hagyományos autók tulajdonosait. Egyelőre a franciák vették át ezt a két oldalról ösztönző rendszert, de hosszútávon egyre több országban számíthatunk a norvég mintán alapuló szabályozásra. Igen, Magyarországon is.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára.

  Kommentek:

  Top 16