• Élet
Faktor

Kirobbant a vita: mikortól ihat a gyerek?

A karácsonyi időszakban sok családban előfordul, hogy a koccintáskor már a 14 éves gyerekek is kapnak egy kis bort, pezsgőt - sokak szerint ezzel indítják el a fiatalt a lejtőn.

A Londoni és a Pennsylvaniai Állami Egyetem közös kutatása alapján minden hatodik családban isznak pár korty alkoholt a 14 éves gyerekek a jeles családi ünnepekkor. A közel 20 ezer, a 2000-es években született brit gyerek példáját vizsgáló csoport azt találta, hogy a „gyerekitatás” sokkal megszokottabb jelenség az egyetemet végzett, középosztálybeli fehér családok körében, mint a munkanélkülieknél vagy az alacsony jövedelemmel rendelkezőknél. Nem meglepő módon az absztinens szülők a gyerekeiknek sem fognak alkoholt adni, de mint kiderült, az alkoholproblémákkal küzdők is óvják a fiatalokat a szesztől - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Sok szülő úgy véli, hogy a gyerek inkább úgy találkozzon először az alkohollal, hogy ők is ott vannak, így felügyelni tudják, és megbeszélhetik a tapasztaltakat. Azonban a kutatók szerint ez az elképzelés ellentétes a céljukkal: a felmérésük szerint nemhogy meg tudták volna óvni a gyerekeket a későbbi alkoholproblémáktól, hanem inkább elindították őket a lejtőn!

    A kutatók szerint ugyanis akik családi körben már ilyen fiatalon megismerkednek az alkohollal, azok nagyobb eséllyel buknak meg az iskolában, agresszívabbá válnak, és felnőttkorukban is rendszeresen problémáik akadnak az alkohol miatt.

    Sok család azonban saját példája alapján cáfolja a kutatók adatait: szerintük ugyanis egy pár korty alkohol még nem árt a gyereknek, és sokkal rosszabb lenne, ha baráti körben, korlátok nélkül kísérleteznének. Ráadásul a tiltott gyümölcs mindig édesebb: akit tiltanak a szesztől, sokkal nagyobb valószínűséggel fogja az titokban kipróbálni, és mivel nincs egy tapasztalt felnőtt, akivel megbeszélhetné a dolgot, saját magát sodorja veszélybe.

    Kommentek:

    Top 16