• Élet
Faktor

Az alkoholnak nincs is sok köze a részeg viselkedésünkhöz

Egy új kutatás szerint az alkohol egyáltalán nem befolyásolja az ember személyiségét.

A Missouri Egyetem vizsgálata szerint alig változtat valamit az ember viselkedésén az alkohol, annak ellenére, hogy sokan hivatkoznak erre másnaposan, ha valami kellemetlennel szembesítik őket. A Dr. Rachel Winograd által vezetett tanulmánynak 156 alanya volt, és egy úgynevezett öt tényezős modellel vizsgálták a jelentkezők személyiségét - írja a Mirror.

A résztvevők egy részletes kérdőívvel kezdték a vizsgálatot, ebben maguk nyilatkoztak arról, hogy hogyan viselkednek józan, illetve ittas állapotban. Ezek után meghívták őket az egyetemre, ahol jól berúgtak, majd különböző feladatokat kaptak. Ezek tesztelték a viselkedésüket, hogy hogyan barátkoznak, játszanak vagy versenyeznek alkohol hatása alatt.

Valójában csak egyetlen vizsgált személyiségjegy változott jelentősen azután, hogy berúgtak a jelentkezők, szinte kivétel nélkül extrovertálttá, vagyis nyitottabbakká váltak.

„Meglepő volt látni, hogy ilyen kevés változást találtunk az alkoholt fogyasztók jellemében a korábban megfigyeltekhez képest. A résztvevők arról számoltak be, hogy ők ittas állapotban mind az öt személyiségjegyben változást tapasztaltak, ám valójában jelentős eltérés csak a nyitottság terén volt fellelhető, az is pozitív irányba” – jelentette ki Dr. Winograd, aki szerint ez azt is jelenti, hogy az agresszívebb viselkedés valójában alapból azok személyiségének a része, akik ezt az alkoholos befolyásoltságnak szeretnék betudni.

Kommentek:

Top 0