• Élet
Faktor

Egyre több érv szól az alkohol ellen, már a mérsékelt fogyasztók is aggódhatnak

Sorra jelennek meg tanulmányok arra vonatkozóan, hogy az alkoholfogyasztás hogyan hat az emberi szervezetre. Most újabb rossz hírt jelentettek be a tudósok, ugyanis kiderült, hogy a mérsékelt ivás is agykárosodást okoz.

A mérsékelt alkoholfogyasztást általában biztonságosnak szokták tartani, sőt egyesek szerint még egészséges is. Ezt az elképzelést cáfolja egy új kutatás, amely arra jutott, hogy a mérsékelt ivóknak összemegy a hippokampuszuk, vagyis az az agyterületük, amely az emlékezésben, a tanulásban és a térbeli navigációban játszik szerepet – írja a Popular Science.

A mérsékelt ivókkal – vagyis akik egy héten öt pohár bort vagy négy korsó sört isznak meg – eddig kevesebb kutatás foglalkozott, az eredmények pedig nem voltak mindig egyértelműek. A British Medical Journalban megjelent új tanulmányhoz a kutatók 550 alanyt követtek hosszú távon, és kifejezetten az agyszerkezetre és a memóriára gyakorolt hatásra koncentráltak. 

A 30 évnyi adat elemzése alapján a kutatás fő megállapítása, hogy az alkoholmennyiség növekedésével nőtt a hippokampális atrófia, vagyis a hippokampusz sérülésének esélye. Természetesen a sokat ivók agya sérült legnagyobb mértékben, de a mérsékelt ivók agya is háromszor nagyobb valószínűséggel sérült, mint azoké, akik egyáltalán nem isznak.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy aki akár csak heti pár pohárral is megiszik, annak biztosan komoly agysérülése lesz. A kutatók ugyan figyelembe vettek egy sor más egészségügyi tényezőt, például a dohányzást és korábbi betegségeket is, ez egy megfigyeléses kutatás volt, vagyis az alanyokat nem kontrollált környezetben vizsgálták, hanem a mindennapjaik során követték, így az összes tényezőt lehetetlen volt kiszűrni. Az eredmények azonban így is arra figyelmeztetnek, hogy nem létezik „egészséges mennyiségű alkohol”, csak kevésbé ártalmas mennyiség.

Kommentek:

Top 0