• Külföld
Maksa Mónika

Alig törölték el a szankciókat Irán ellen, újakat hoztak

Az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be 11 iráni politikus és tudós ellen a rakétaprogramban való részvételük miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium már korábban meghozta a szankciókról a döntést, de addig nem jelentették be, amíg az irániak el nem engedtek több amerikai foglyot. Ahogy felszállt a gépük Teheránban, bejelentették a szankciókat.

Adam Szubin pénzügyi államtitkár azt mondta, hogy Iránt további szankciók fenyegetik "a terrorizmus támogatása, a térség destabilizálása, az emberi jogi visszaélések és a ballisztikus rakétaprogram" miatt. Irán még októberben hajtott végre rakétakísérletet. Az ENSZ korábban megtiltotta Iránnak, hogy olyan fegyvereket fejlesszen, amelyek képesek atomfegyvert célba juttatni. Az Egyesült Államok szerint novemberben még egy hasonló próbarepülés volt.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Az Irán elleni nemzetközi szankciókat egy nappal ezelőtt törölték el. Az ország atomkutatási programja miatt vezették be korábban a tiltásokat. Egy zárolt számlát is feloldottak, így Irán hozzáférhet 400 millió dollárjához, és annak 1,3 milliárd dolláros kamatjához is. A 400 millió dollárt még 1981-ben zárolta az Egyesült Államok – írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban azt mondta, hogy minden utat elzárnak, amely atombomba készítéséhez vezethet. Az atomegyezményről pedig azt mondta:

  "Ez egy nagyszerű nap, mivel újra megláthattuk, mire vagyunk képesek a következetes amerikai diplomáciával."

  Hozzátette, hogy:

  "Ezek a dolgok emlékeztessenek minket arra, mit érhetünk el, ha erővel és bölcsességgel irányítunk."

  Beszédében emlékeztetett arra, hogy a két ország között továbbra is nézeteltérés van néhány kérdésben, és továbbra is fenntartják a ballisztikus rakétaprogram miatt bevezetett szankciókat.

  Top 16