• Belföld
Faktor

Alig lesz magyar termés az áruházakban, mindent elvert a jég

A fagy és a viharok nagy területet tettek tönkre az országban, ezzel megsemmisítve a gyümölcs- és zöldségtermést.

A tavaszi fagy és a nyári jégesők miatt néhány gyümölcs és zöldség hiánycikk lesz. Idén a drágább, külföldről behozott terményekkel lesznek tele az áruházak polcai.

Kevesebb körte lesz

A héten kezdődik meg a vilmoskörte szedése, de a termesztők nem sok jóra számítanak. A súlyos fagy- és a jégkárok miatt feleannyi gyümölcs várható. A Bodrogközben negyven-ötven százalékos a terméskiesés, de Zalában a kíméletlen idő néhol az ültetvényeken kilencven százalékát is elpusztította. Szatmárban is hasonlóan kritikus a helyzet.

Nem magyar körtével lesznek tele az áruházak polcai.

Nem magyar körtével lesznek tele az áruházak polcai.

Magyarország főként az Európai Unióból hozza be körtét, évente körülbelül kétezer tonnát. Idén ezeket a gyümölcsöket vehetjük meg az áruházakban, mert a jégesők olyan károkat okoztak, ami miatt eladhatatlan lett a magyar a gyümölcs.

A szőlőt is elverte a jégMind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken komoly pusztítást végzett a jégeső, amely több ezer termelőt érintett - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A legsúlyosabban a Nagy-Somlói borvidék károsodott, ott ugyanis a jég az 500 hektárnyi termés felét elpusztította.

Badacsony, Balatonfüred és Csopak térségében is kritikus a helyzet. Vannak olyan gazdák, akiknek a teljes termését tönkretette a szeszélyes időjárás. Emellett a mórahalmi járásban Ásotthalom közelében 15-30 százalékkal kevesebb gyümölcs lesz.

A Balaton környékén elpusztította a szőlőt a jég.

A Balaton környékén elpusztította a szőlőt a jég.

A felmérések szerint idén 10-15 százalékos lehet a veszteség a vihar- és a jégkárok után. A többi borvidék - például Eger - azonban megúszta a pusztítást, ott a viharok nem okoztak komoly károkat.

A magyar alma hiánycikkA tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén kevesebb alma lesz - írja az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Magyar almából is kevesebb lesz idén.

Magyar almából is kevesebb lesz idén.

A jégkárral érintett terület a teljes hazai almatermő vidék tíz százalékát teszi ki. A Földművelésügyi Minisztérium szerint pusztító időjárás miatt 2593 bejelentés érkezett augusztus elejéig - tavaly ez a szám 2829 volt. A jégeső az idén eddig 2441 gazdálkodó 12 039 parcelláját károsította.

Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén Magyarországon, így 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz kevesebb. A szakemberek összességében 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak.

Több minden károsította a kukoricátGyőr-Moson-Sopron megyében a nyár eleji viharok főleg jégveréssel okoztak károkat. Mecséren húsz hektár kukoricát vert el a jég, a kár így száz százalékos volt. Dombegyházon rövid idő alatt rengeteg eső esett, itt 800 hektáron pusztított a jég, ezzel tönkretéve a kukoricát. A termény 20-40 százaléka károsodott.

Okány mezőgazdasági területeinek felét, Zsadányénak a 30 százalékát pusztította a vihar és a jég. A kukorica levelei a kíméletlen időtől szárig lecsupaszodtak.

A kukoricát a kártevők és a jég tették tönkre.

A kukoricát a kártevők és a jég tették tönkre.

De a kukoricát nem csak az időjárás károsította. Egyre dur­vább mé­re­te­ket ölt a kár­tevő ro­va­rok in­vá­zi­ója. Ezek közül a bagolylepkék okozzák a legnagyobb károkat: mivel  a rovarok egyre nagyobb számban fordulnak elő, folyamatosan védekezni kell ellenük, hogy ne károsítsák a terményt. De a kártevők még mindig kevesebb bajt okoznak, mint a jégverés.

Kommentek:

Top 0