• Külföld
Faktor

Már nem lehet büntetlenül nőket verni Algériában

Mostantól megbüntetik az olyan férfiakat Algériában, akik verik a nőket. Az erről szóló törvényt csütörtökön fogadta el a parlament felsőháza.

A törvény módosítja a büntetőtörvénykönyvet. Mostantól szerepel a bűncselekmények között a szexuális zaklatás, és büntetni fogják a nőkkel szembeni bármiféle agressziót, szóbeli molesztálást, lelki és testi bántalmazást, különösen abban az esetben, ha azt valaki visszaesőként követi el - írta az MTI. Az új törvény szerint az erőszak nem korlátozódik a fizikai agresszióra. Védi a nőket a velük egy lakásban élők agressziójától és óvja pénzügyi függetlenségüket is. Egytől húsz évig terjedő börtönt kaphat, aki fizikai sérülést okoz egy nőnek és életfogytiglant is kaphat az, aki megöl egy nőt.

A törvény szövegét márciusban fogadta el az algériai parlament alsóháza, a szenátusi jóváhagyás azonban a konzervatív képviselők ellenkezése miatt mostanáig késett. A konzervatívok aggódtak, hogy az új törvénnyel beavatkoznak a házaspárok intim szférájába, és ellentétes az iszlám szellemiségével.  A civil szervezetek és az emberi jogokat védő csoportok viszont azért bírálták az új törvényt, mert lehetővé teszi, hogy a férfi büntetlen maradjon a verés után, ha a megvert nő azt mondja, hogy megbocsátott.

Top 0