• Belföld
Faktor

Rendeződnek az albérletárak, több maradhat a lakástulajdonosok zsebében

Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Az elmúlt években tapasztalható erőteljes drágulás a fővárosban véget ért és várhatóan nem is folytatódik, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással - derült ki az ingatlan.com elemzéséből, amely az albérletpiacon várható változásokat vizsgálja, egyúttal bemutatja a budapesti és nagy egyetemvárosok átlagos bérleti díjait.

A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László elmondása szerint a magyarországi albérletpiac 110-130 milliárd forintos lehet, de nehéz pontos összeget mondani. Sokan feketén adják ki a lakásukat vagy a valósnál alacsonyabb bérletidíj-bevételt vallanak be.

A jövőben azonban jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő  évi adócsomag első verziója csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) megfizetni akkor sem, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot. „Lényegében a terhelés az eddigi felére csökken, ha a tervezet most ismertetett változata lép életbe.”

A piac fehéredésére lehet számítani.

A piac fehéredésére lehet számítani.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  Balogh László szerint Budapesten az átlagos bérleti díjak alapján a legtöbb lakás beleesett az 1 millió forint feletti éves jövedelmet termelő körbe. Így ezek után, ha legálisan adták ki őket, akkor fizetni kellett a 14 százalékos közterhet. Az eho eltörlése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a lakástulajdonosok automatikusan ennyivel vinnék lejjebb a bérleti díjakat. Az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt jelentősen kifehéredhet az albérletpiac, mert a bevétel után csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell majd fizetni, ez pedig sok lakástulajdonos számára elég lehet ahhoz, hogy teljesen legálisan adja ki a lakását.

  Budapesten 130-135 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ez valószínűleg nem fog emelkedni. A fővárosban ugyanis így is az átlagfizetés majdnem kétharmadát viszi el az átlagos bérleti díj, így a kereslet bár magas, már nem nagyon lehet feljebb vinni az árakat.

  Az árak nem mérséklődnek, de nem is emelkednek tovább.

  Az árak nem mérséklődnek, de nem is emelkednek tovább.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Az portál elemzése szerint tehát az nem várható, hogy az albérletárak az eho esetleges eltörlése miatt mérséklődjenek. Inkább meggátolja és stabilizálhatja az elmúlt években jelentősen emelkedő albérletárakat. Vidéken, a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban az átlagos bérleti díjak alapján csak kevés bérbeadó érte el az 1 milliós eho-határt, így ezeken a településeken nem hoz számottevő változást a terhelés esetleges eltörlése. Vidéken más a helyzet, mint Budapesten, ahol az árak emelkedése lényegében megállt.

  Az ingatlanos portál előrejelzésére hivatkozva a 24.hu arról ír, hogy az országos albérletpiac kiegyensúlyozottabbá válhat Budapesten és a nagyvárosokban. Az eho eltörlése, a jövedelmi korlátok, a kínálat és kereslet kiegyenlítődése stabilabb, kiszámíthatóbb piacot eredményezhet.

  Kommentek:

  Top 16