• Külföld
Faktor

Tömeges elvándorlás: ezek az adatok mindenkit megleptek

Megdöbbentették a briteket a legfrissebb adatok, mely szerint ma már minden nyolcadik, kísérő nélküli migránsgyerek egy nem háborúzó, európai országból érkezik az Egyesült Királyságba. Ez az ország pedig nem más, mint Albánia.

A múlt évben 3175 magányos, fiatalkorú migráns érkezett az országba, tehát átlagosan naponta kilenc gyerek lépte át a határt. Ebből 405-en (13%) a Balkánról, elsősorban Albániából indultak el.

A minisztereket egyre több kritika éri, mert látszólag semmit sem tettek azért, hogy Európa-szerte ne bolyongjon ennyi fiatalkorú egyedül. Egy brit képviselő azt is elismerte, hogy valójában elképzelésük sincs, miért indult el ennyi gyerek Albániából egyedül, mikor az országban nem dúl háború. Az a tény azonban, hogy ilyen sokukat befogadták, a teljes bevándorláspolitikát aláássa - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Eurostat statisztikája szerint 2016-ban 32 ezer albán nyújtotta be menedékkérelmét különböző uniós államokban. A pontos, általános okok ismeretlenek, a szakemberek szerint csak tippelni lehet: sokan etnikai, vallási okokból vagy szexuális identitásuk miatt menekülnek el Albániából. De a fiatalok körében nagyon magas a munkanélküliség, ezért sokan gazdasági okokból kelnek útra – őket viszont nem illeti meg a menekültstátusszal járó védelem.

    2016-ban 63 ezer kísérő nélküli migránsgyerek nyújtott be menedékkérelmet valamely EU-s tagállamban. Ez 2015-höz képest csökkenést jelent, akkor a 96 ezret is meghaladta a számuk – viszont a válság kitörése előtt még 12 ezer volt az éves átlag.

    Kommentek:

    Top 16