• Belföld
Faktor

Vége lehet a rossz fagyik uralmának, szigorú szabályok jönnek

Jövőre szigorúbb előírások vonatkozhatnak a fagyira. A magyar élelmiszerkönyv tervezett módosításával kiszűrhetők lesznek a piacról azok az albán fagyizók, ahol silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel készített árut kínálnak a vásárlóknak.

Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag ellepték az országot a többségében albán kötődésű fagylaltozók. Ezeken a helyeken nagy adagokat adnak, ezzel csalogatják be a vásárlókat, de a fagyi minősége általában hagy némi kívánnivalót maga után. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a Magyar Időknek elmondta, hogy való igaz, hogy a legtöbb ilyen helynek van albán kötődése, a jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez. „Vannak köztük macedónok, horvátok, és sajnos elég sok magyar cég is próbálja ezt az üzleti modellt követni” – emelte ki a szakember.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A trükk az, hogy az értékes összetevők helyett mesterséges alapanyagokkal és nagy adag térfogatnövelővel készítik a termékeket. A gyümölcsfagylaltok például gyakran semennyi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, helyette aromákkal és színezékekkel érik el a kívánt hatást a gyártók. Hasonló a helyzet a tejes alapú termékeknél is, tejszín helyett növényi zsiradékot használnak, a receptúra alapja pedig minden esetben a habosító.

Lehet, hogy első ránézésre nem derült ki az átverés, de Selmeczi László szerint vannak árulkodó jelei annak, hogy albán modell alapján dolgozó vállalkozásról van-e szó. Ha nagyon élénk a fagylalt színe, biztosak lehetünk abban, hogy rengeteg színezékkel készült, ha pedig halvány, pasztellárnyalatokban pompázik a kínálat, annak minden bizonnyal a töménytelen mennyiségű térfogatnövelő lehet az oka. Érdemes gyanakodni akkor is, ha a pultban szinte tobzódnak a szebbnél szebb díszítéssel ellátott fagylaltos tégelyek, a tölcsérbe azonban csak egyszínű gombóc kerül.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

"Manapság nagyon népszerűek a több ízből álló, rétegelt termékek. A szóban forgó helyeken azonban nem szívesen alkalmazzák ezt az eljárást, csupán a tégely felső rétegét locsolják meg egy kis öntettel, a fagylalt azonban homogén" – jegyezte meg az ipartestület ügyvezetője. Ennek is megvan az oka. Az albán kötődésű vállalkozások ugyanis nem csak az összetevőkkel spórolnak. A fagylaltokat gyakran visszafagyasztják – ami egyébként szigorúan tilos –, a rétegelt áruval ezt nem lehet megtenni, hiszen ha a különböző ízek összeolvadnak, már nem mutat jól a tégely a pultban. Az ár ma már nem jelent támpontot: az elmúlt években ezek a cégek a szokásosnál jóval olcsóbban kínált áruval szereztek népszerűséget a vásárlók körében, ma már azonban nem olyan szembetűnő a különbség a jó minőségű, de kisebb gombócot kínáló helyek és az albán fagylaltozók árai között.

Annak érdekében, hogy kiszűrjék a piacról a tisztességtelen vállalkozásokat, a szakma az előírások szigorítását kérte. Az irányelvet már készíti az ipartestületen belül alakult fagylalt-munkabizottság, a részletekről folyamatosan egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériummal. A módosítástól a szaktárca sem zárkózik el. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelezte, ha a cukrász-ipartestület indokoltnak és megvalósíthatónak látja, hogy az élelmiszerkönyvben meghatározzák a szárazanyag-, tej-, tejszín-, vaj- és gyümölcstartalomra, valamint térfogatra vonatkozó szabályokat, a tárca támogatni fogja a kezdeményezést.

Kommentek:

Top 0