• Belföld
Faktor

Írni és olvasni sem tanulnak az alaposztályban majd a gyerekek

A plusz egy általános iskolai évfolyam a gyerekek alapkészségeit fogja fejleszteni, azok elsajátítására fókuszál. Erre azért van szükség, hogy hatékonyabban tudja a gyerek elkezdeni az első osztályt - mondta az oktatási államtitkár.

Palkovics László a Magyar Időknek beszélt a plusz egy évfolyamról. Azt mondta, hogy azért van szükség az óvoda és az iskola között még egy évre, mert az oktatási ciklusoknak egymásra kellene épülniük az óvodától az egyetemig, így sokkal hatékonyabb lenne a rendszer. Jelenleg azonban nem ez a jellemző, gyakorlatilag minden elölről kezdődik minden ciklus elején.

Illusztráció.

Illusztráció.

A tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból – ez lenne a kilencedik osztály – és négy év alsó tagozatból állna. Az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át az alaposztály, ami az egymásra épülést segítené Palkovics László szerint. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem a nagycsoport megismétlése.

Az alaposztályban még nem írni és olvasni tanítják a gyerekeket, hanem mindent megtesznek azért, hogy az írás és olvasás elsajátításához minél felkészültebbek legyenek. Ezt a rávezetést már az a pedagógus teszi, aki majd írni és olvasni tanítja őket. Az óvodai képzést is át kell tekinteni, hogy kell-e változtatni rajta – tette hozzá.

Illusztráció.

Illusztráció.

Nem szeretnék azt sem, hogy a jobb képességű gyerekek “átugorhassák” az alaposztályt, Palkovics László szerint a cél az, hogy az osztály együtt haladjon, az osztályon belüli különbségeket pedig a tanítók feladata kezelni. Az összes modern iskolarendszerben – például finnben is – az osztályon belül kezelik a különbségeket. A tanítókat továbbképzéssel készítik fel az új feladatra – mondta.

Az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatos egyeztetéseket április közepére szeretnék lezárni, a tényleges kidolgozás, az új nemzeti alaptanterv megírása szeptemberig tart. Ezt követi a társadalmi egyeztetés, amelyet az év végéig a kormány elé szeretnének vinni.

Kommentek:

Top 0