• Külföld
faktor

Alabama perel a szír menekültek miatt

Pert indított Alabama szövetségi állam az amerikai kormány ellen, mert nem akar befogadni Szíriából, vagy más országokból érkező menekülteket. Texas hasonló ügyben már tavaly pert nyert.

A perkérelmet az alabamai kormány már be is nyújtotta a déli állam szövetségi bíróságán. Azért viszik bíróságra az ügyet, mert Washington nem látta el elegendő információval az alabamai tisztségviselőket a befogadandó szír menekültekkel kapcsolatban.

Alabama érvelése szerint a központi kormány nem tartotta be az 1980-as menekültekről szóló szövetségi törvénynek azt a részletét, amely szerint a kormánynak gyakran kell tanácskoznia azokkal az államokkal, amelyeknek menekülteket kell befogadniuk.

A republikánus párti Robert Bentley a tavaly novemberi,párizsi támadások után jelentette be, hogy Alabama nem hajlandó Szíriából és a térségből érkező menekülteket befogadni. Az álláspontját a menekültek jelentette biztonsági kockázattal indokolta. Alabama azt követeli a kormánytól, hogy osszon meg a déli állammal minden birtokában lévő adatot a menekültekről és további betelepítéseket ne helyezzen kilátásba, amíg ez nem történik meg.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Alabama egyébként a második szövetségi állam, amely pert indított Washington ellen ez ügyben. Texas tavaly decemberben nyújtott be perkérelmet hasonló indoklással.

    De más kérdésben is szembe megy a szövetségi kormánnyal. Szerdán este az alabamai legfelső bíróság főbírája, Roy Moore elrendelte, hogy az állam területén a bírók nem adhatnak ki azonos neműek házasságáról szóló igazolást.

    Ezt annak ellenére tette, hogy tavaly június óta Alabamában is kötelező érvényű az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság döntése, miszerint az azonos nemű párok házasságkötése jogszerű az Egyesült Államok összes államában.

    Top 16