• Kultúra
Faktor

Akár ilyen is lehetne 2017 - elképesztő sci-fi regény jelent meg

"A Föld védelmében" sokszor filmszerűen, már-már sokkolóan valósághűen ábrázolja a III. világháborús csatajeleneteket.

Nagy Károly regénye révén egy alternatív valóságba csöppenünk, ahol 2017-ben megelevenedik az emberiség legnagyobb rémálma: kitör a harmadik világháború. Nemzet-nemzet ellen, ember-ember ellen. Hackertámadások, bombák, véres harctéri küzdelmek zajlanak, végül az egyik ország beveti nukleáris fegyvereit, és megjelennek az égbolton az atombombák gombafelhői.

Senki nem érti, hogyan fajult a helyzet idáig, azonban apró, ám egyre nyilvánvalóbb jelek utalnak arra, hogy nemcsak az emberben rejlő agresszivitás felelős a káoszért. Tizenkét emberben a Föld tizenkét pontján van valami közös: különleges képességekkel bírnak. Ők azok, akik rájönnek, hogy sokkal nagyobb a tét, mint a történelem során megvívott háborúkban: nem kevesebb, mint a Föld jövője.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Van valami hátborzongatóan izgalmas abban, ha egy háborús, sci-fi regény nem pár évszázaddal vagy csak néhány évtizeddel később játszódik. A szerző regénye 2017-et álmodta meg, amely már itt kopogtat az ajtónkon. A Föld Védelmében egy a mai gazdasági-politikai környezetből kiinduló regény, amely akár meg is történhetne, de hangsúlyozottan, egy fikcióról van szó.

  "A Föld védelmében" első kétharmada azonban csak lassan adagolja olvasói számára, hogy ez nemcsak a korábban már többször látott forgatókönyv. Puszta hataloméhségből összevesznek egymással a nagyhatalmak, és a Balti országokban provokált erőszakhullám után kitör a NATO, Oroszország és Kína között a III. Világháború. Ez a konfliktus azonban merőben más, mint a korábbiak. Nem tiszták az erővonalak. Nem tudni, hogy ki-kinek az oldalán áll.

  Miközben Európában összecsapnak a NATO és Oroszország katonai erői, a fegyveres harcok közben egyre több megmagyarázhatatlan esemény történik.  Szíriát és Irakot gond nélkül elfoglalják rejtélyes fegyveres csoportok, egy teljes amerikai anyahajóflotta süllyed el nyomtalanul a norvég partoknál. A regény különleges abból a szempontból is, hogy kiemelt figyelmet fordít a kiberhadviselésre és a háború gazdasági hátterére. Több ponton felveti azt a dilemmát, hogy ma már a jól képzett számítógépes hackerek néha nagyobb kárt okozhatnak egy országnak, mint átfogó légitámadás.  

  "A Föld védelmében" sokszor filmszerűen, már-már sokkolóan valósághűen ábrázolja a csatajeleneteket. Az olvasó számára élvezetes lehet az is, hogy sok világpolitikai áthallás van benne, és amellett hogy végigszáguldunk a világ számos pontján, a legerősebb jelenetek Magyarországon játszódnak. A könyv nehézsége ugyanakkor, hogy az olvasó figyelme egy pillanatra sem lankadhat.

  Minden egyes politikai, gazdasági vagy haditechnikai részlet egy-egy apró mozaik, és ezek összességében mind fontosak a történet megértése szempontjából. A szerző a szereplők lelkivilágával sem bíbelődik túl sokat. Jellemrajzok és belső önmarcangolás helyett a cselekményre koncentrál.  

  A regény vállaltan sci-fi is. Ez a műfaji elem a történet utolsó harmadában pörög fel. Ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy a III. Világháborúnak gondolt konfliktusban, az Ember, puszta játékszer volt csupán. Olyan földönkívüli erőkkel kell szembeszállnia az emberiségnek, amely technikailag jóval fejlettebb nála, és a Galaxisban, az egyik legrettegettebb népcsoportként tartják számon őket. Az életben maradt emberek sorsa, a budapesti metróalagutakban vívott harcokban dől el. 

  Kommentek:

  Top 16