• Belföld
Faktor

Akár 10 centiméter hó is hullhat a hegyekben

A magasabb hegyvidékeken akár 10 centiméter hó is hullhat - írta vasárnap az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kékestetőn a vasárnap reggel 3 centiméteres hóvastagságot mértek.

Két hete még kifejezetten meleg volt novemberhez képest, de már akkor megírtuk, hogy az enyhe idő ellenére lehet még igazán hideg is a tél. Most el is kezdődött a lehűlés, amely a betegségek terjedésével is járhat.

A Dunántúl délkeleti részén, majd később fokozatosan a Dunától keletre sokfelé csapadékra lehet számítani. A síkvidéken döntően eső, átmenetileg esetleg havas eső, míg a magasabban fekvő részeken havazás formájában várható. Késő este, illetve az éjszaka folyamán az Északi-középhegység és az Alföld északi peremének térségére szorul vissza a csapadék.

Egy korábbi fotó a havazásról.

Egy korábbi fotó a havazásról.

A Mecsekben, az Északi-középhegységben, kisebb eséllyel a Dunazug-hegyvidéken 300-400 méteres magasság felett is számítani lehet néhány centiméteres megmaradó hóra. A Mátra, a Bükk 500 méter feletti részein 5-10 centiméter hó is hullhat.

Dobogókőn szombat este kezdett szállingózni, jelenleg sűrű, apró pelyhekben esik a hó, vékony lepelként teríti be a környéket, de sportolásra még nem alkalmas. Az éjjeli fagy után most nulla fok körüli hőmérsékletet mérnek.

Az országban, ahogy már írtuk is, kora téli idő lesz, az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 3-6 Celsius-fok között alakul. Késő estére 0 és plusz 4 fok közé hűl le a levegő.

Top 0