• Külföld
CsR

Ajánlatot tett Oroszországnak Amerika

Új típusú partnerséget ajánl Oroszországnak az Egyesült Államok a szíriai helyzet rendezésére.

John Kerry amerikai külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Moszkvában, ahová csütörtökön érkezett meg hivatalos látogatásra. Az új típusú együttműködés az öt éve polgárháborúval kínlódó Szíria helyzetét rendezné: az Iszlám Állam  elleni közös harcot szorgalmazza, lényegében katonai együttműködést jelent.

Washington szeretné megnyerni magának Moszkvát, hogy közösen végezzenek hadműveleteket két terrorszervezet, az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen.

Megérkezése után Kerry külügyminiszter már csütörtökön találkozott a Kremlben az orosz elnökkel, és ismertette vele az új partnerségre vonatkozó amerikai ajánlatot. Az amerikai ajánlatok között szerepel például egyes hírszerzési adatok és likvidálandó célpontok adatainak megosztása, továbbá közös hadműveletek, akár bombázások is a két terrorszervezet ellen. Az amerikaik azt kérik, hogy Moszkva vállaljon aktív szerepet a szír belpolitika alakításában, bírja rá Bassár el-Aszad elnököt a politikai átmenet előkészítésére, vagyis a távozásra a hatalomból.

"Reményeink szerint elérünk némi mérhető és tettekre váltható haladást, és ez változtathat is a dolgok menetén Szíriában"

- mondta John Kerry. Putyin - szintén az amerikai újságíróknak - "kézzel fogható eredményeket" emlegetett.  

Kommentek:

Top 0