• Belföld

Olcsóbb lesz az albérlet - megdőlt a hamis Airbnb-mítosz

Sokan gondolják úgy, hogy az Airbnbzés miatt mentek fel a lakásárak Magyarországon. Ráadásul a házigazdák feketén adják ki a lakásukat. A Faktor utánajárt a híreszteléseknek és arra jutott, hogy egyáltalán nem ez a jellemző. A lakáskiadás jól szabályozott üzlet, ahol kemény munkával lehet sok pénzt keresni. De hatalmas a konkurencia, ezért hamarosan megváltozik a piac és olcsóbb lesz az albérlet.

Nagyon drágák lettek az utóbbi egy-két évben a lakások Magyarországon. A Faktor a lakáspiacról szóló sorozatában annak jár utána, hogy milyen folyamatok mozgatják az árakat és kik a piac főszereplői. A sorozat első részében a lakásvásárlót, az eladót és a hitelközvetítőt ismerhették meg. Ebben a részben a rövid távú magánlakás-kiadókat, az Airbnb-zőket mutatjuk be. 

A Magyar Szállodaszövetség két alkalommal támad minket. Főszezonban, amikor nagyon jól megy nekik és mellékszezonban, amikor kevésbé megy jól nekik.

– mondta a Faktornak Schumicky Balázs, a 17 lakást kezelő Goodapest Apartments tulajdonosa. A szállodaszövetségnek nagy a lobbiereje és folyamatosan nyomás alatt tartja az Airbnb-zőket. Ennek ellenére Schumicky Balázs úgy látja, nem erősödtek a hatósági ellenőrzések az elmúlt hónapokban. Mivel a lakáskiadóknak nincsen érdekvédelmi szervezetük és nem tudnak egységesen fellépni a maguk védelmében, ezért a piacon rengeteg a hamis információ erről az üzletről.

Schumicky Balázs

Schumicky Balázs

Először azt akarták elérni, hogy a kormány emelje meg az egyébként valóban kedvező adót. Amikor erre a kormány nem volt hajlandó, akkor kitalálták, hogy ugyanazok az egészségügyi és más előírások vonatkozzanak a lakásokra, mint a szállodákra. A legborzasztóbb ötletük az volt Schumicky szerint, hogy mindenki építsen be ugyanolyan tűzjelző rendszert a lakásába, mint ami a hotelekben van.

Már tanulni is lehetAz Ingatlankiadás Okosan Csapat, amelynek Schumicky Balázs is a tagja, az egyetlen olyan cég Budapesten, amelyik oktatja is az Airbnb-zést. A jövő vendéglátóit sikeres lakáskiadásra oktatni óriási felelősség, naprakésznek kell lenni minden jogszabályból. Az Uberrel ellentétben ez egy rettentő könnyen ellenőrizhető, nagyon szabályozott piac. Az egyéb szálláshely-szolgáltatással foglalkozó társaságoknak és magánszemélyeknek. teljesen világos jogszabályoknak kell megfelelniük.

Tisztán arról van szó, hogy betartjuk-e a törvényeket vagy nem

– mondta Schumicky Balázs. Az Ubernél pedig nincsenek ilyen szabályok. Ezért a kormány is azt mondja, hogy az Airbnb-t nem betiltani kell, hanem hatékonyan ellenőrizni. Ezt pedig „rém egyszerűen” meg lehet tenni. A NAV megnézi a bankszámlakivonatot és abból látja, hogy kinek jött pénze lakáskiadásból. Idéntől már a külföldi bankszámlával sem lehet trükközni, mert a bankok megküldik az adóhatóságoknak, ha külföldiek nyitnak számlát náluk.

Schumicky Balázs arról is beszélt, hogy nagyon egyszerűen meg lehetne tisztítani a magánlakás-kiadói piacot azoktól, akik esetleg nem teljesen tisztán működnek. Elég lenne kötelezni az Airbnb-t és a többi szolgáltatót, hogy csak azokat engedje fel az oldalára, akiknek van olyan regisztrációs számuk, amit az önkormányzatnál kapnak akkor, amikor bejelentik, hogy lakáskiadással akarnak foglalkozni.

Ezzel két hónap alatt teljesen kifehéredne a piac.

Néhány országban ez már így is működik.

A Greshamnak vagy a Kempinskynek valószínűleg sohasem lesz konkurenciája az Airbnb. Az alsóbb kategóriás hoteleknek és hosteleknek ellenben erős versenytársai a magánlakás-kiadók. Ez egy olyan egészséges versenykörnyezetet teremt, ami ráveszi a hoteleket is a stratégiájuk végiggondolására. Hogy mindannyian egyre jobb szolgáltatást egyre hatékonyabban tudjanak nyújtani a vendégeknek.

Túltelítődött a piacRengeteg turista érkezik Magyarországra és a számuk egyre nő. De az Airbnb-s piacon is túlkínálat van. Schumicky Balázs elmondta azt az esetet, amikor hotel sztenderd szerint felújítottak egy lakást, de viszonylag olcsóbb, új bútorokkal rendezték be. Egy évvel később kénytelenek voltak bezárni a lakást télen egy hónapra és A-tól- Z-ig átépíteni. Ennek az volt az oka, hogy olyan gyönyörű minőségű, dizájnos lakások kerültek fel az Airbnb-re azonos áron, hogy az egy éves lakást már nem tudták kiadni.

Ma azoknak a lakásoknak van létjogosultsága, amik valamilyen történetet adnak el, amik valamiben kitűnnek a tömegből, azon felül, hogy nagyon jó a felszereltségük és nagyon jó helyen vannak.

– mondta Schumicky Balázs a Faktornak. A szakember szerint az ilyen lakásokkal valóban el lehet érni a havi 300 ezer forint bevételt. Ebből lejön a rezsi, a mosás-takarítás díja, az idegenforgalmi adó, az Airbnb jutaléka, az amortizáció, és a munkadíj is. Aki ezzel foglakozik, annak rengeteg dolga van az adminisztrációval, az adóbevallásokkal, a vendégek fogadásával, elengedésével. Ezért csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha havonta legalább 50 ezer forinttal több marad, mint ha albérletbe adná a tulajdonos a lakást.

Ezzel párhuzamosan az albérletárak nagyon megnőttek, a belső kerületekben majdnem a duplájukra. A szakértő szerint ezért sokan döntenek úgy a közeljövőben, hogy inkább hosszú távra adják majd bérbe a lakást, mert azzal szinte semmi munka sincs. Így végeredményben mindenképp tisztulni fog a rövid távú lakáskiadói piac is.

Rossz hírűket keltik, pedig Ami nagyon feltűnő, hogy a médiában szinte csak olyan hangvételű cikkek jelennek meg, hogy az Airbnb-sek feketén adják ki a lakást és nem fizetnek adót. A vendégek pedig zavarják a szomszédokat, megsértik a lakóközösség házirendjét és mindent tönkretesznek.

Mintha valaki fizetne ezekért a cikkekért. Pedig ezekből az amatőrnek tűnő, célzott támadásokból semmi sem igaz, hiszen még a hülyének is megéri befizetni az adót.

– mondja Eszter és Gáspár. Ők egyelőre egy lakást adnak ki, egy másikat pedig most terveznek piacra vinni. Néhány hónapig az egyik ismerősüknek is aktívan segítettek kiadni a lakását, így viszonylag pontosan rálátnak a piacra. Ők is úgy látják, hogy az adók kedvezőek azoknak a magánszemélyeknek, akik lakást adnak ki.

Az IKEA fogasra már nem kíváncsi senki.

Az IKEA fogasra már nem kíváncsi senki.

Eszterék már úgy vették meg a lakást, hogy ezzel akarnak foglalkozni a napi nyolc órás munkájuk mellett. Szerencséjük volt, mert a külföldi tulajdonostól jó áron jutottak hozzá a lakáshoz. Egy évet adtak maguknak és ezalatt be is jött a számításuk. De nagyon sok munka van vele, ezért fontos, hogy a lakás és a kiadása is

szerelem legyen első látásra.

Ami mögött az a filozófia, hogy legyenek egy kicsit mások, mint a többiek. Gáspár azt mondta, hogy az "IKEA-ágy–IKEA-fogas–IKEA-szék" lakásokból rengeteg van, ezért azok vannak előnyös helyzetben, akik egyedit villantanak. Akik egyen lakást adnak ki, folyamatosan arról panaszkodnak a fórumokon, hogy csökkenteniük kell az árakat és ennek ellenére sem tudják kiadni a lakásukat.

Menjünk világgá! Zsuzsanna már többször is nyaralt Airbnb-s lakásokban külföldön. Júniusban Olaszországba utazik, és mivel körutazást tervez, hét különböző városban vett ki lakást magának. Neki az élmény a legfontosabb, hogy megélje az olasz életérzést. Lakott már Airbnb-s vendéglátónál Spanyolországban, Balin, Horvátországban és Olaszországba sem most utazik először. Szerinte a szálloda kicsit ridegebb környezet, ő kifejezetten szeret helyieknél megszállni. Baliról elmondta, hogy nincs semmi különbség az ázsiai és az európai vendéglátók között. Minden házigazda jó fej és nyitott a világra, Zsuzsannának csak pozitív tapasztalatai vannak.

Az ár sem utolsó szempont. A magyar fizetésekhez képest Olaszország drága ország. Az Airbnb-s szállások mégis megfizethetőek. Az is nagy előnyük, hogy meg lehet tervezni, mennyit költsön szállásra az ember. Firenzében annyi a látnivaló, hogy ott talán akkor is érdemesebb a belvárosban megszállni, ha drágább. Egy kisebb városban, például Montepulcianóban nyugodtan lehet kijjebb is lakást bérelni, mert nem sürget a sok látnivaló és így olcsóbb is a szállás.

Értékelik. Aki kedvet kap ahhoz, hogy a helyiekkel együtt élje át a nyaralás élményét, figyeljen az Arbnb honlapján lévő értékelésekre. Zsuzsanna azt mondja, hogy ezek „hihetetlen tükröt” adnak a szállásról. Persze van, akinek semmi sem jó és mindenbe beleköt, de ennek ellenére az értékelések tökéletesen megbízhatóak. A szállásadók versenyeznek a minél jobb értékelésekért.  

A vendégeket is folyamatosan ki kell szolgálni. Bármit kérdeznek, azonnal válaszolni kell nekik. Még ha olyan furcsa dolgok is érdeklik őket, hogy mekkora a belmagasság. Az Airbnb nagyon személyes cég, arra törekszik, hogy szinte baráti kapcsolat alakuljon ki a vendég és a házigazda között. Ehhez sok munka és türelem kell. A Booking.com ennél sokkal formálisabb lakáskiadó oldal.

Elvileg lenne lehetőség elutasítani a vendéget, de akkor nagyon hátrasorolja a lakást az Airbnb a kínálatban,

ezért nem utasítanak el senkit.

Mégsem volt még soha semmi baj a vendégekkel, lopás sem történt és a szomszédok sem panaszkodtak soha rájuk.

A külföldi vendégek a lakás elhelyezkedése, a korábbi vendégek értékelése és a képek alapján döntenek arról, hogy kiveszik-e a lakást. A vendégek értékelése szerint Gáspárék kiadó lakása tízből tíz pontot kapott, miközben a legjobb szálloda is csak 9,8-ast. Ebben nyilván nagy szerepe van a személyes érzelmeknek is, de az is biztos, hogy

ez a piac mindent pontosan az értékén kezel.

Top 0