• Tudomány
Frányó Krisztina

Ahogy öregszünk, egyre kevésbé leszünk féltékenyek

Nincs a Földön olyan ember, aki legalább egyszer ne nézett volna irigykedve mások tulajdonaira, sikereire. A féltékenység nem kellemes érzés, és sajnos nem is lehet „kinőni”. Viszont ahogy öregszünk, annál ritkábban tör ránk az irigység zöld szörnye.

Az amerikai futam után Rosberg igencsak féltékeny volt Hamilton sikerére
Fotó: Europress / Mark Thompson - Getty Images

Az amerikai futam után Rosberg igencsak féltékeny volt Hamilton sikerére Fotó: Europress / Mark Thompson - Getty Images

Egy barát a legújabb sportautó-modellt vette meg, miközben mi még mindig egy régi autóval küzdünk. Egy rivális a tökéletes esküvőjét tervezi, mi pedig magányosan irigykedünk. A helyzet változó, de az érzés azonos: a féltékenység.

EZT IS AJÁNLJUK:

  De a Kalifornia Egyetem új kutatása gyógyírt kínál az irigykedésre: az évekkel együtt ez az érzés is halványul, változik. Ezzel együtt azt is megállapították, hogy a fiatalok körében sokkal gyakrabban fordul elő a féltékenység - írja a Huffington Post.

  A kutatók nem csak azt vizsgálták, milyen gyakran leszünk irigyek, hanem azt is, hogy melyik korosztályra milyen mértékben jellemző ez a kellemetlen érzés. A kutatásban nagyjából 1800, tizennyolc és nyolcvan év közötti embert vizsgáltak.

  A vizsgált emberek többsége érzett irigységet az elmúlt évben – de a féltékenység mértéke csökkent az ötven év feletti korosztály esetében. A harminc év alattiak nyolcvan százaléka volt irigy, míg az ötven felettiek esetében ez az arány visszaesett hetven százalékra.

  Az eredmények alapján az emberek főleg a hozzájuk hasonlóakra féltékenyek: az ugyanolyan neműekre és az ugyanolyan korúakra. De az irigységet kiváltó témák között korosztályok alapján hatalmas különbségek vannak. Míg a fiatalok főleg a kortársaik megjelenésére, tanulmányi eredményeire vagy párkapcsolati sikereikre féltékenyek, addig az idősebbek körében a vagyon és a karrier vonzza a legtöbb féltékeny tekintetet. Például a megkérdezett fiatalok negyven százaléka irigykedett a múlt évben mások romantikus kalandjaira, míg az ötven évnél idősebb korosztálynál ez az arány csak a 15 százalékot éri el.

  A kutatók szerint az irigység olyan dolgokon tükröződik, amiket nagyra értékelünk, és szívesen fogadnánk. Az idősebbeknek ilyen a vagyon és a megalapozott élet. Christine Harris, a tanulmány vezetője szerint „az öregedés jó híre, hogy az évekkel együtt csökken az irigység is.”

  De azt sem zárja ki, hogy az idősebbek egyszerűen boldogabbak, elégedettebbek az életükkel. Ezt a feltevést korábbi tanulmányok is megerősítik. Egy brit kutatás szerint ugyanis az 58 éves emberek a legboldogabbak – ezt annak köszönhetik, hogy már megállapodtak, kiegyensúlyozottak a munkahelyükön, és felnevelték a gyerekeiket. Ezzel szemben egy másik tanulmány azt állítja, hogy a boldogságérzetünk a 60-as éveinktől kezdve a 80-as éveinkig növekszik.

  Top 16