• Külföld
Faktor

Ágyúval támadtak a törökök Szíriában

Tüzérségi támadásba kezdett a török hadsereg a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet aleppói állásai ellen - közölte a fegyveres szervezet politikai szárnya, a Demokratikus Unió Pártja (PYD).

A szíriai kurdok elleni török ágyúzást az Népvédelmi Egységek a Twitter-oldalán, illetve az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet is megerősítette. A Demokratikus Unió Pártja szerint a tüzérségi támadás Afrint, és az utóbbi napokban elfoglalt Mannag település melletti légi támaszpontot érte.

A légi támaszpontot és egy szomszédos várost szerdán foglalták vissza az iszlamistáktól a szíriai kurd lázadók, arab felkelőcsoportok segítségével. Az iszlamisták 2013-ban foglalták el a térséget a kormányerőktől. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt. 

Illusztráció: kurd fegyveresek (Fotó: Europress-Delil Souleiman/AFP)

Illusztráció: kurd fegyveresek (Fotó: Europress-Delil Souleiman/AFP)

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Reuters hírügynökség szerint egy török kormányzati forrás is megerősítette a tüzérségi támadást a kurdok ellen, ugyanakkor nem közölte az ágyúzás okát és mértékét. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök néhány órával a támadás előtt közölte: "Törökország ha kell, katonailag fog fellépni a Demokratikus Unió Pártja ellen, amelyet terrorista szervezetnek tart".      Megfigyelők szerint az amerikai és orosz támogatást is élvező Népvédelmi Egységek fegyveresei az Iszlám Állam elleni harc egyik leghatékonyabb erejének számítanak, és a mannagi légi támaszpont elleni támadásig semlegesek maradtak a Bassár el-Aszad kormányának hadserege és az ellenzéki fegyveresek közötti konfliktusban. A támaszpont elleni támadás után viszont valószínű, hogy a Népvédelmi Egységek az aleppói harcok zűrzavarát kihasználva akarja kiterjeszteni az ellenőrzött területeit. 

    Törökország viszont nem örül a kurdok katonai sikereinek Irakban és Szíriában, mert attól tart, hogy határainál egy egységes kurd nemzet jöhet létre. 

    Top 16