• Tech
Gyöngyösi Lilla

Ez lesz a jövő: az agyunkkal irányítható számítógépeket fejleszt a Facebook

A forradalmi technológia az agyhullámokat dekódolná a gépelés közben.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Facebook fejlesztői egy „néma beszéd” nevű szoftveren dolgoznak, amivel akár száz szót is legépelhetünk egy perc alatt. Az új technológia az agyhullámokat használja ki – azonban a páciensnek nem kell műtéten átesnie, semmit nem kell beültetni az agyába.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Nem arról van szó, hogy bármelyik kósza gondolatot dekódolnánk

  - nyugtatott meg a Facebook fejlesztője.

  „Rengeteg gondolatunk van, ezek közül magunk választjuk ki, hogy melyiket osztjuk meg. Ezeket dekódolja a fejlesztés, amely a hangunk sebességével és rugalmasságával dolgozik.”

  A projekt még a korai fázisában tart, de 60 kutató dolgozik rajta.

  A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg hozzátette: az agyunk annyi adatot termel, hogy azzal percenként négy HD minőségű filmet sugározhatnának. A probléma viszont azzal van, hogy ezt az információmennyiséget csak szavak segítségével tudjuk megosztani a világgal – a beszédünk viszont csupán olyan teljesítményre képes, mint egy 80-as évekbeli modem. Ezért dolgoznak az új technikán, ami a beszéd nélkül, egyenesen az agyunkból tenné lehetővé a gépelést – ez ötször gyorsabb lehetne, mint amilyen gyorsan a telefonunkat nyomogatjuk.

  Zuckerberg szerint idővel ennél sokkal fejlettebb lesz majd a technológia, érzéseket és gondolatokat is megoszthatunk vele, ez csak az első lépés.

  Az agyhullámokat ma is tudják érzékelni, például az EEG segítségével, de ez nagyon egyszerű megoldás a tervekhez képest – írja a BBC

  Kommentek:

  Top 16