• Külföld
Faktor

Tömegesen betegedtek meg a rejtélyes kórtól, ami agyi elváltozást okoz

Hónapok óta próbálják kideríteni, mi is történt pontosan Havannában.

Agyi elváltozást állapítottak meg az orvosok a havannai amerikai nagykövetség rejtélyes módon megbetegedett munkatársainál, akik hallási, látási, egyensúlybeli és memóriaproblémák miatt szorultak kezelésre - értesült az AP amerikai hírügynökség.

Az amerikai diplomatáknál kimutatott fizikai károsodás azt mutatja, hogy bármi is okozta a tüneteket, az szemmel látható agyi elváltozást váltott ki náluk. Az orvosi vizsgálatok szerint változás állt be az agysejtek közötti információáramlást segítő fehérállományukban.

A havannai amerikai nagykövetség 24 munkatársa panaszkodott fejfájásra és rosszullétre, valamint szenvedett enyhe agykárosodást vagy akár tartós, súlyos halláskárosodást 2016 vége és 2017 augusztusa között. Több tisztségviselő fülsértő hangot hallott, mielőtt megbetegedett - írja az MTI. Emiatt az Egyesült Államok eleinte úgy gondolta, hogy "hangtámadás" érte a havannai nagykövetségének munkatársait. Azonban a nyomozók kerülik ennek a kifejezésnek a használatát.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A diplomaták által hallott hangok valószínűleg csak "melléktermékei" lehettek annak a jelenségnek, amely a károsodást okozta. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mi okozta az elváltozást, illetve, hogy az milyen kapcsolatban áll a tüneteikkel. Azt sem tudni, hogy mind a 24 érintettnél kimutatták-e az elváltozást.

  A páciensek többsége egyébként már teljesen rendbe jött, sokan újra munkába álltak. Körülbelül egynegyedüknél maradtak meg tartósan a tünetek, néhányuknál még ma is tapasztalhatók. Az orvosok mindazonáltal azzal számolnak, hogy a 24 alkalmazott állapotát életük végéig rendszeresen ellenőrizni kell.

  Az amerikai orvosok, akik egy teljesen új betegségként kezelik a tünetegyüttest, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei és az amerikai hírszerző szolgálatok hónapok óta próbálják kideríteni, mi is történt pontosan Havannában. Kuba tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

  Az amerikai külügyminisztérium a Havannában történtekből tanulva az újonnan kiküldendő diplomaták számára kötelező vérvételt és egyéb teszteket írt elő. Ezeket össze lehet hasonlítani a későbbi leletekkel abban az esetben, ha a gyanús tünetek ismét felbukkannának.

  Kommentek:

  Top 16