• Tech
Faktor

Új korszak kezdődik: sikerült összekapcsolni az ember agyát az internettel

Egyelőre inkább csak az agyról lehet adatokhoz jutni a módszerrel, de nemsokára fordítva is áramlanak majd az információk.

Tudományos áttörést értek el a dél-afrikai Wits Egyetem kutatói, ugyanis úgy tűnik, hogy sikerült létrehozniuk a közvetlen agy-internet kapcsolatot.

Az agy kifejezés angol megfelelője után Brainternet néven fut az a johannesburgi projekt, melynek vezetői közölték, hogy sikerült kidolgozniuk egy megoldást arra, hogy valós időben, közvetlenül összekapcsolják az emberi agyat az internettel. A Wits Egyetem tájékoztatása szerint az általuk létrehozott rendszerben az agy olyan szerepet kap, mint egy internetképes készülékeket összekötő csomópont.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A dél-afrikai egyetem kutatói egy, az alany fejére csatlakoztatott Emotiv EEG készülékkel “vették” az EEG-jeleket, majd egy ilyen projektekhez is alkalmas, olcsó Raspberry Pi számítógépre továbbították azokat, amely az élő közvetítésekhez hasonlóan streamelte az adatsort egy API-n, vagyis a programok közötti átjárást biztosító alkalmazásprogramozási interfészen keresztül egy weboldalra. Az oldalon bárki élőben követhette a kísérleti alany agyának aktivitásait. Ez még csak az egyik oldal.

  A projektet irányító tudós, Adam Pantanowitz szerint a Brainternet egy új mérföldkő az agy-számítógép interfészek történetében.

  Hiány van olyan adatokból, amelyek megmutatják, hogyan működik és dolgoz fel információkat az emberi agy. A Brainternet célja az emberi agy megértése. Az agytevékenység folyamatos monitorozásával teszi ezt, de egy kis interaktivitást is lehetővé tesz.

  Panowitz szerint az egész csak a kezdet, alig-alig használták még ki a projektben rejlő lehetőségeket. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy interaktívabbá váljon a dolog: jelenleg ugyanis van lehetőség az agy stimulálására, de csak olyan apróságok tekintetében, mint például egy kézmozgás előidézése.

  A szakemberek célja, hogy a weboldal, vagyis az internet egyre inkább ne csak élőben mutassa az ember agyi aktivitását, hanem kétirányú legyen a kapcsolat, vagyis az internetről is juthasson minél több információ közvetlen kapcsolaton át az agyba – írja a HVG.

  Kommentek:

  Top 16