• Külföld
Faktor

Újabb veszély: agresszívebbek lesznek a cápák a felmelegedéstől

A vízhőmérséklet emelkedése és az áramlások megváltozása is befolyásolja a cápák viselkedését.

A globális felmelegedés számos káros hatása ismert, de dr. Blake Chapman ausztrál tengerbiológus tanulmánya szerint azzal is számolni kell, hogy ennek hatására a cápák egyre agresszívebbek lesznek.

A legfrissebb adatok szerint a Csendes-óceán térségében a különösen meleg és száraz periódusok, az El Nino jelenség idején az emberre potenciális veszélyt jelentő cápafajok a szokásosnál jóval nagyobb számban jelennek meg a partközeli sekély vizekben.

Dr. Blake Chapman cápakutató szerint rendkívüli hőhullámokkal és szárazsággal együtt járó El Nino idején a Csendes-óceán térítők közötti területén az átlagos vízhőmérséklet plusz két fokkal is megemelkedhet - ez az időszak egybeesett a cápák egyedszámának a partközeli sekély vizekben történő megnövekedésével.

Ez azt jelenti, hogy mind a vízhőmérséklet emelkedése, mind pedig az áramlások megváltozása befolyásolta a cápák viselkedését – írja az Origo. Úgy tűnik, hogy a cápatámadások száma az El Nino éveiben mindig emelkedő tendenciát mutat, de az egyre hosszabb és forróbb nyarakkal jelentkező El Nino mentes években is megnövekedett támadások globális száma.

A rendszeres meteorológiai adatgyűjtések kezdete óta a tavalyi év számított a legmelegebbnek, és két évtizedes átlagban a tavalyi évben jegyezték fel a legtöbb cápatámadást is.

2016-ban összesen 154 cápás incidenst jegyeztek fel, amelyből 84 volt nem provokált támadás, és ezek közül négy végződött halállal. De fontos megjegyezni, hogy a cápatámadások még így is az utolsó helyen állnak az állatok által ember ellen elkövetett agressziók rangsorában.

Kommentek:

Top 0