• Külföld

Játszadoznak a kisfiúkkal a rendőrségen - mindenki ellen vizsgálat indul

Az afgán elnök "alapos vizsgálatot" rendelt el egy hírügynökségi jelentés alapján, amely szerint a tálib lázadók az afgán rendőrség által szexuálisan kizsákmányolt kiskorúakat toboroznak, hogy a biztonsági erők tagjaira támadjanak.

Az elnöki hivatal vasárnapi közleményében tájékoztatott az Asraf Gáni által elrendelt vizsgálat megindításáról.

Az AFP francia hírügynökség ugyanis nemrég, különböző forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tálibok igyekeznek hasznot húzni a "basa bazi" (dari nyelven: játék a fiúkkal) néven emlegetett, Afganisztán déli régióiban elterjedt szokásból, amelyet mások mellett a rendőrség tagjai is előszeretettel alkalmaznak.

Tálibok. Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Majid Saeedi

Tálibok. Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Majid Saeedi

A „basa bazi” keretében mindenekelőtt szexuális játékszerként, valamint fegyverhordásra és tea felszolgálására használják a még serdülőkor előtt álló, kitartott fiúkat.

A jelenség mélyen gyökerezik a közép-afganisztáni Uruzgán tartományban, ahol rendőrök, bírók, kormányzati illetékesek, valamint az említett visszaélések elszenvedői is arról számoltak be az AFP-nek, hogy a tálibok igyekeznek a gyakorlat áldozatául esett gyerekeket az őket kihasználók ellen fordítani.

Uruzgánban az utóbbi két évben több száz rendőr halt meg a tálibok erőszakcselekményei miatt.

Az elnöki közleményben az olvasható: "Az afgán törvényekkel és nemzetközi kötelezettségeinkkel összhangban, rangra való tekintet nélkül mindenkit felelősségre vonunk és megbüntetünk, akiről kiderül, hogy bűnös.” A közlemény hangsúlyozza, hogy a kiskorúakat így kihasználó embereknek nincs helyük az afgán társadalomban – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0