• Politika
Faktor

Jövőre jön a "google-adó", olcsóbb lesz a csirke és a tojás

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját. A csomag a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internet és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra csökkenti 2017-től.

A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter harminc törvényt megváltoztató javaslatát.

Ennek a kacsának 5 százalék lesz az áfája.

Ennek a kacsának 5 százalék lesz az áfája.

A tárcavezető szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyerekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. A kétgyerekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.

Újdonság, hogy a legfeljebb 200 ezer forintos adótartozással rendelkező magánszemélyek automatikusan féléves pótlékmentes részletfizetést kaphatnak, ezt az adóhatóság ügyfélszolgálatain akár szóban is kérhetik.

Az elfogadott javaslat 9 milliárd forint értékben tartalmaz munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéseket. Az autóval való munkába járás költségtérítése a kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra fog emelkedni, de a társasági adóban is kedvezményesek lesznek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

A munkába járásra több pénz lesz.

A munkába járásra több pénz lesz.

A kabinet szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) növekedését segíti majd, hogy 2017-től megszűnnek a beruházásösztönző szja- és társaságiadó-kedvezmények 30 millió forintos korlátai.

Változnak a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásának feltételei is: azok a vállalkozások, amelyek nem tudták igénybe venni a kedvezményt, a jövőben a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le az elmaradt társasági adókedvezményt ezen adó 50 százalékáig.

A gazdaság fehérítését szolgálja az a módosítás, amely szerint a tételes áfa-adatszolgáltatás jelenlegi 1 millió forintos határa 100 ezer forintra csökken. Az adócsalások visszaszorítása érdekében zártabbá válik a közúti árufuvarozást felügyelő ekáer rendszer. A parlament ugyanezért az italautomatákra is kiterjesztette az online számlázási rendszert.

Reklámadót kell fizetniük a nagy cégeknek.

Reklámadót kell fizetniük a nagy cégeknek.

A parlament döntésével felhatalmazta az adóhatóságot, hogy kísérletet tegyen a nagy világcégek megadóztatására. A kormány az elfogadott javaslatában "magyar google-adóként" említett rendelkezéssel, vagyis a reklámadó megfizetésének kikényszerítésével kívánja bevonni a közteherviselésbe a legnagyobb technológiai vállalatokat. Ez alapján elsőként 10 millió forintos, majd később többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhatnak azok a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklámozók, amelyek nem tesznek eleget az adóhatóság felhívásainak – írja az MTI.

Top 0