• Külföld
Faktor

Gyászhír érkezett: elhunyt a legendás rádiós, akiről film is készült

A férfi életéről Robin Williams főszereplésével forgattak filmet.

Meghalt szerdán 79 éves korában Adrian Cronauer rádiós DJ, nyugalmazott amerikai katona. Cronauer a vietnami háború során volt az Armed Forces Network reggeli bemondója. A férfi az 1987-es Jó reggelt, Vietnam! ihletője volt, amiben Robin Williams keltette életre fikcionalizált verzióját - írja a Newsweek.

A háború után Cronauer reklámügynökséget nyitott, és tévés munkái mellett több tévés és rádiós reklámhoz is hangját adta. Később a Pentagonnál dolgozott, egy háborúban eltűntek számon tartásával foglalkozó részlegnél. A férfival egyébként az életrajzi filmjében bemutatott eseményeknek a fele sem történt meg, sokkal összeszedettebb, nyugodtabb rádiós volt, mint amilyennek Williams ábrázolta.

Nem dobtak ki Vietnamból, és amennyire emlékszem, vietkong barátaim se voltak

– mondta később az alkotásról a veterán. Viszont a film legemlékezetesebb eleme, az elnyújtott „Jó reggelt, Vietnam!” – kiáltás tényleg tőle származik. Cronauer egyébként maga is feltűnt a mozivásznon: apróbb szerepet kapott a Jean-Claude Van Damme főszereplésével készült Streetfighter – Harc a végsőkigben 1994-ben.

Kommentek:

Top 0