• Politika

Adószám nélkül dolgozott az Uber-sofőrök többsége

Az Uber-taxisok ellenőrzése azt mutatta, hogy a sofőrök kétharmada adószám nélkül dolgozott, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint.

A minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az elmúlt hétvégén kezdődött ellenőrzés során mintegy 100 vizsgálatot végeztek, és a vizsgált sofőrök kétharmada adószám nélkül dolgozott.

A helyettes államtitkár szerint több sofőr elmondta, a fuvarszervező cég változtatott politikáján: a sofőrök már csak úgy csatlakozhatnak az Uberhez, ha feltöltik az adószámukat a rendszerbe.

Taxisok napokig tüntettek az Uber ellen

Taxisok napokig tüntettek az Uber ellen

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Uber-sofőrök egyéni vállalkozóként dolgozhatnak. Akkor szabályszerűek, ha kiváltják az igazolványukat és adószámot kérnek. Ugyanakkor a tevékenységhez egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adniuk, adóbevallást kell készíteniük és adót kell fizetniük.

A helyettes államtitkár szerint pozitív, hogy kiállították az első Uber-számlát. Egy központilag készült számláról van szó, vizsgálják, hogy minden szempontból megfelel-e a követelményeknek – írja az MTI.

Top 0