• Politika
Faktor

Adócsökkentés: februártól emelkednek a fizetések

A kormány 2016-ban csökkenti a személyi jövedelemadót és növeli a kétgyerekesek családi adókedvezményét - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin elmondta, hogy januárban ötezer forinttal emelték a két gyereket nevelők havi adókedvezményét, ami éves szinten akár 60 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Az emelés 2019-ig évente ötezer forinttal folytatódik, így addigra havi negyvenezer forint maradhat ezeknél a családoknál.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Fotó: MTI/Soós Lajos

Tuzson Bence az MTI-nek azt mondta, hogy február első napjaiban már érkeznek az első havi fizetések, amelyek az szja-csökkentésnek és a kétgyerekeseknek járó családi adókedvezmény emelésével magasabbak lettek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Azt mondta, Magyarországon a család az első, a gyerekek a legfontosabbak, és a kormány családtámogatásának része az idei egyszázalékos adócsökkentés is. Felidézte: 2010-ben magasak voltak az adók, amit a kormány drasztikusan, a korábbi 32 százalékról 16 százalékra csökkentett.

    A cél, hogy a fizetéseket alacsony adók, Európában a legalacsonyabbak terheljék - fogalmazott, hozzátéve, jelenleg vannak olyan európai országok, ahol az 50 százalékot is eléri az szja. Tuzson azt mondta, egy minimálbérből élő családnak mindez éves szinten 120 ezer forinttal emeli meg a jövedelmét, egy átlagbérből élő családnak pedig 165 ezer forinttal.

    Top 16