• Politika
faktor

Áder a párizsi klímacsúcson: cselekedni kell!

Párizs nem a végállomás, hanem egy fontos állomása lesz a klímavédelmi tárgyalássorozatnak - ezt mondta Áder János köztársasági elnök az ENSZ 21. klímakonferenciáján, Le Bourget-ban.

Áder János a klímacsúcson - fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Áder János a klímacsúcson - fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Áder szerint aki azt várta, hogy minden problémát megoldanak a hétfőn kezdődött és december 11-ig tartó tárgyalássorozaton, az rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és valószínűleg csalódni fog. "Mi nem ezzel a várakozással érkeztünk ide, hanem azzal, hogy kilépjünk abból a politikai totyorgásból, amely az elmúlt éveket jellemezte, és hogy a további politikai cselekvés ütemét és célját illetően egyetértés szülessen a különösen szennyező országok között, és ebből aktív politikai cselekvés következzen" - mondta a köztársasági elnök az MTI-nek.    Áder János szerint a korábbi klímakonferenciákkal ellentétben itt most mindenki egyetértett abban, hogy a veszély valós. A hétfői nyitónapon a mintegy 150 állam- és kormányfő egybehangzó véleményeket fogalmazott meg arról, hogy nagy a veszély,  hogy cselekedni kell, és hogy kevés az idő. Áder szerint nincs idő további halogatásra, véget kell vetni a meddő vitáknak, a sehova nem vezető ünnepélyes deklarációknak, és mostantól cselekedni kell. A kormányok felelőssége, hogy változtassanak, hogy új, korszerű módszereket alkalmazzanak a különböző területeken. Példaként említette a technológiaváltást az iparban, a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban és a szennyvíztisztításban.

Áder János szerint a fejlett országoknak pénzzel segíteniük kell a fejlődő országokat, hogy korszerűbb technikára válthassanak.  Az Egyesült Államoknak, a nyugat-európai országoknak és az Európai Uniónak össze kell rakni egy 100 milliárd dolláros pénzügyi hitelkeretet, amelyből a fejlődő országoknak a technológiaváltása biztosítható.

A köztársasági elnök szerint jól jel, hogy néhány ország már továbblépett a korábbi vállalásánál. Példaként említette az egyik legjelentősebb környezetszennyezőnek tekinthető Japánt, valamint Kanadát, amelynek új kormánya már a nyitónapon sokkal elkötelezettebbnek mutatkozott az előzőhöz képest.

Top 0