• Élet
Faktor

Most kiderült: az abortusztablettát otthon is be lehet szedni

Az abortusztabletta otthoni bevétele online segítség mellett ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi alkalmazása - állapította meg egy kutatás.

A tudósok 1000 írországi és észak-írországi nő esetét vizsgálták meg, mindannyian a Women on Web szervezet portálján keresztül jutottak abortusztablettához.

A holland székhelyű nonprofit szervezet tanáccsal és tablettával látja el a terhesség korai szakaszában hozzájuk forduló nőket több mint 140 olyan országban, ahol a terhességmegszakítást szigorú korlátok között lehet csak igénybe venni. Írországban és Észak-Írországban kivételesen szigorúak az abortusz szabályai, gyakran csak azoknak teszik lehetővé, akik életveszélyben vannak - írja az MTI.

Az online szolgáltatást egy kérdőív kitöltésével lehet igénybe venni, ezt ellenőrzi egy orvos. Ezután küldenek kétféle tablettát és a bevételéhez szükséges útmutatót. A tablettákat 1988 óta alkalmazzák korai terhességmegszakításhoz. Később arra kérik a hozzájuk fordulókat, töltsenek ki egy értékelő kérdőívet is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatásban vizsgált nők 95 százaléka a terhesség sikeres befejezéséről számolt be, szinte mindegyikük terhessége kilenc hétnél fiatalabb volt az online konzultáció időpontjában.

  A kutatók azt mondták, hogy a résztvevők kevesebb mint tíz százalékánál léptek fel olyan tünetek - erős vérzés, láz vagy hosszan tartó fájdalom -, amelyek súlyos komplikáció jelei lehettek volna. Ez az arány hasonló az abortusztabletta kórházi alkalmazásakor tapasztalt arányhoz azokban az országokban, ahol az abortusz legális és a tabletta alkalmazható.

  A résztvevők közül hétnek kellett vérátömlesztést adni, 26-an kaptak antibiotikumot, haláleset nem volt.

  A misszió három év alatt 1636 nőnek küldött tablettát, egyharmadukról nincs abortusz utáni információ, tehát elképzelhető, hogy nem minden szövődményről tudnak.

  A tanulmány a British Medical Journal friss számában jelent meg, a készítők közül ketten részt vettek a szervezet munkájában, mely az elmúlt tíz évben mintegy 50 ezer nőnek segített.

  Kommentek:

  Top 16