• Külföld

Abdeslam ugyanazt akarta csinálni Brüsszelben, mint Párizsban

A párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam a belga sajtó hírei szerint ugyanolyan merényletet akart elkövetni Brüsszelben, mint Párizsban. A keddi terrortámadás előtt pedig csak egy órán át hallgatták ki.

A VRT belga közszolgálati televízió név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Abdeslam és két társa több helyszínen fegyveres rajtaütést tervezett. Ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el. A VRT szerint „a terroristák ugyanazt a forgatókönyvet tervezték, mint Párizsban".

Sven Mary, Abdeslam ügyvédje délután azt mondta, hogy védence nem tudott arról, hogy merényletek lesznek Brüsszelben.

Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam.

A Politico című hírportál később arról írt, hogy Salah Abdeslamot csak egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi péntek délutáni brüsszeli őrizetbe vétele és a kedd reggeli merényletek közötti időben. Ez annak ellenére történt így, hogy ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, ahol bombák és fegyverek is voltak.

Az MTI szerint Abdeslam nagyon fáradt volt, mert megműtötték. A hatóságok pedig nem gondoltak a keddi merényletek lehetőségére sem. Sven Mary is azt mondta, hogy csak röviden hallgatták ki védencét őrizetbe vétele és a támadások közötti időben.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter csütörtök este azt mondta, hogy a legalább 31 ember halt meg és 316-an megsebesültek a keddi brüsszeli terrortámadásokban. A miniszter szerint 121 embert még kórházban ápolnak, közülük 63-an intenzív ellátásra szorulnak.

Top 0