• Külföld
Faktor

Abdeslam öngyilkos merényletet akart végrehajtani, de végül meggondolta magát

Francois Molins párizsi főügyész azt mondta, Salah Abdeslam, a párizsi terrotámadás legfőbb gyanúsítottja azt vallotta brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott.

Az ügyész azt mondta, az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia. Azt is mondta, a terrorista a stadiontól, ahova kocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. A közleményben, amelyben az Iszlám Állam másnap magára vállalta a merényletsorozatot, szerepelt ez a helyszín annak ellenére, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia igazságügyi miniszter szerint az 2015. november 24-én kiadott európai elfogató parancs értelmében egyszerűbb és hatékonyabb az eljárás, mint a kiadatás esetén, mert rövidebb az átfutási idő. Az átadásról szóló végső döntést a letartóztatástól számított hatvan napon belül, fellebbezés esetén kilencven napon belül kell meghozni.

Azt mondta, ez kizárólag jogi eljárás, amelybe a végrehajtó hatalom nem avatkozik bele és

az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy Abdeslam ehhez nem járul hozzá.

Salah Abdeslam ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, mert azt szeretné, hogy előbb a belga eljárást folytassanak le ellene.

A francia igazságügyi miniszter azt mondta, Abdeslam ellen az őrizetbe vétele után Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítve az elsőt. A másodikban minden ellene felhozott vád szerepel, eszerint a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet - írja az MTI.

A belga ügyészség szerint Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen

terrorista gyilkosságban való részvétel miatt

emeltek vádat.

A rendőröknek a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia férfi a kihallgatáskor bevallotta, hogy Párizsban volt tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

A francia belügyminiszter szerint Abdeslam elfogása komoly csapás az Iszlám Államra. Korábban arról is írtunk, hogy Abdeslam lehetett az egyik fegyveres, aki néhány napja rendőrökre támadt Brüsszelben.

Top 0