• Külföld

Abdeslam mégis Franciaországba akar menni

Salah Abdeslam korábbi kijelentéseivel ellentétben mégis mihamarabb Franciaországba akar jutni, és együtt akar működni a francia hatóságokkal. Cedric Moisse, Abdeslam egyik ügyvédje csütörtökön jelentette be Brüsszelben, hogy a férfi mégis együttműködik.

Az ügyvéd szerint a 26 éves, francia állampolgárságú Abdeslam a lehető leghamarabb francia bíróság elé akar állni, hogy "magyarázatot adjon" a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére. Annak ellenére döntött így, hogy a brüsszeli merényletek után egyáltalán nem beszélt, pedig előtte nem ellenezte a kiadatást.

Az ügyvéd hozzátette, hogy Abdeslam kiadatásáról csütörtökön vagy pénteken dönthet a belga bíróság.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője is megerősítette, hogy Abdeslam kiadatásáról legkésőbb pénteken döntenie kell a bíróságnak, mert lejár a tizenöt napos határidő. Azt mondta, hogy a főügyészség nem ellenzi a kiadatást.

Cedric Moisse arról is beszélt, hogy a meghallgatáson Abdeslam nem volt ott. Őt csütörtök délután hallgatja ki az ügyészség a nyugat-belgiumi Brugge börtönében.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit március 18-án a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. Abdeslamot lábon lőtték az akció során, majd egy szigorúan őrzött börtönbe szállították Bruggében.

Top 0