• Külföld
Faktor

A körözött terrorista dobhatta el a kukában talált robbanóövet

A szerkezetre Párizs egyik külvárosában bukkantak rá hétfő hajnalban, vagyis 11 nappal a 130 halálos áldozatot követelő merényletsorozat után. Az öv állítólag ugyanaz a típus, mint amit a Stade de France-nál robbantó terroristák is használtak, de hiányzik róla a detonátor.

A francia rendőrség azt gyanítja, hogy a még szökésben lévő támadó, Salah Abdeslam hagyhatta el a külvárosi szemetesben megtalált robbanóövet, ő ugyanis ezen a városrészen haladt át a merénylet éjszakáján. Ezt onnan tudják, hogy sikerült kinyerniük az adatokat abból a telefonból, amelyet az életben maradt terrorista általa bérelt, majd hátrahagyott kocsiban találtak.

Meggondolhatta magát

Az egyik lehetőség tehát, hogy Abdeslam azért nem robbantott végül, mert a szerkezet nem működött. A másik lehetséges forgatókönyv pedig az, amire korábban is gyanakodtak, hogy Salah Abdeslam az utolsó pillanatban meggondolta magát, és elmenekült Párizsból. A testvére. Brahim is benne volt az akcióban: ő volt az egyik öngyilkos merénylő, aki felrobbantotta magát a stadion környékén. A másik lehetőség, hogy nem működött a robbanószerkezet és egyszerűen eldobta.

Hajtóvadászat több országbanSalah Abdeslam után azóta hajtóvadászat zajlik Franciaországban és Belgiumban is, de még nem sikerült a nyomára bukkanni. A belga kommandósok a hétvégén számos razziát tartottak több városban, melynek során 16 embert őrizetbe vettek, de Abdeslam nem volt köztük. Brüsszelben napok óta a legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben, nem jár a metró és az iskolák is zárva tartanak. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild hétfőn annak lehetőségét is felvetette, hogy Abdeslam akár Németország felé is menekülhetett Belgiumból, de ezt egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.

Top 0