• Élet
Faktor

Megtalálták a legegyszerűbb módszert: így kerülhető el az emberek negyedét érintő betegség

A zöldségek fogyasztása csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.

A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmányból.

A svédországi Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy a zöldségek jelentős részében természetes módon előforduló szervetlen nitrát nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.

A zsírmáj a globális népesség nagyjából 25 százalékát érintő májbetegség, amelynek egyelőre nincs bevált kezelési módja.

Illusztráció.

Illusztráció.

A szakemberek étkezési nitráttal egészítették ki a vizsgált egerek zsírban és cukorban gazdag étrendjét, és ezeknél a rágcsálóknál jelentősen alacsonyabb volt a májban lévő zsírmennyiség.

A kutatók továbbá vérnyomáscsökkenést és az inzulin/glükóz egyensúly javulását figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel élő egereknél.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel jótékony hatással van a kardiovaszkuláris funkcióra és a diabéteszre.

Mattias Carlstrom, az intézet munkatársa elmondta, kollégáival úgy vélik, hogy ezeknek a betegségeknek olyan hasonló mechanizmusok állnak a hátterében, amelyeknél az oxidatív stressz okozta - nitrogén-monoxiddal kapcsolatos - folyamatok pusztító hatással vannak a kardiometabolikus funkciókra.

A szakember szerint tanulmányukban a nitrogén-monoxid termelésének egy olyan alternatív módját mutatták be, amely során az étkezéskor bevitt nitrát-többlet alakul át nitrogén-monoxiddá a szervezetben.

Carlstrom szerint legkevesebb 200 grammnyi zöld leveles zöldségeket kellene fogyasztani naponta a jótékony hatás eléréséhez - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0