• Tech
Faktor

Kiderült miért hiszi el sok ember a világ legnagyobb hülyeségét, itt győzik meg őket

Egyre több a laposföld-hívő manapság.

Immár egy kutatás eredményei is megerősítik azt, amit mindenki sejthetett: az összeesküvés-elméletek rajongói (és közülük is konkrétan a lapos Földben hívők) szinte kivétel nélkül a YouTube hatására kezdenek el hinni a hazugságokban - írja a The Guardian. Sokan egyik napról a másikra meggyőződnek a legprimitívebb fantazmagóriák igazságáról is, miután megnéztek egy-egy közepesen profi filmet a videómegosztón.

Asheley Landum, a Texasi Műszaki Egyetem pszichológusa két évvel ezelőtt részt vett a laposföldesek denveri konferenciáján. Azért ment oda, mert arra volt kíváncsi, hogy mi győzte meg a résztvevőket arról, amiről már az ókori görög tudósok is tudták, hogy hülyeség.

Harminc résztvevővel készített interjúkat szellemi fejlődésük folyamatáról, és ezekből teljesen egyöntetű mintázat rajzolódott ki: 29 válaszoló arról vallott, hogy két éve még gömbölyűföld-hívők voltak, amíg nem néztek meg pár összeesküvés-elméletes videót a YouTube-on.

Az egyetlen ember, aki nem ezt válaszolta, az a lányával és annak férjével jött a konferenciára, akik látták ezeket a videókat a YouTube-on, és meséltek róluk neki. A válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbb beavatott nem túl válogatós a konspirációs teóriák tekintetében, mindent nagy érdeklődéssel fogyasztanak, ami szembejön a videómegosztón, a szeptember 11-i terrortámadások „alternatív” magyarázataitól a Sandy Hook iskolai vérengzésen át az örök klasszikus holdra szállásig. Ezeket nagyon keresniük sem kell, hiszen a YouTube automatikusan dobja föl egy videó befejeződése után a hasonló filmecskéket.

Voltak olyan résztvevők, akik kezdetben csak azért nézték meg a videókat, hogy maguk is megtapasztalják, hogy mekkora őrültségek, de aztán berántotta őket az örvény a szellemi mélységekbe. Landum szerint a legsikeresebb lapos földes videók azok, amelyek egyszerre sokféle „érveléssel” operálnak, így a Bibliát szó szerint értelmezőktől a mindenben kormányzati összeesküvést látókig a legkülönfélébb holdkórosok is megtalálhatják bennük azt, ami legkedvesebb a szívüknek.

Landum eredményeit a Science-et is kiadó American Association for the Advancement of Science washingtoni konferenciáján adta elő. Elmondta, hogy miközben a YouTube tele van hasznos videókkal, az ajánlóprogram könnyen zsákutcába viheti a felhasználót:

Az algoritmus működése folytán hamar kátyúban találhatja magát az ember, hiszen folyamatosan újabb és újabb információkkal szembesül, amelyekre egyre fogékonyabbá válik. Önmagában a Föld laposságába vetett hit nem feltétlenül káros. Csakhogy ez gyakran párosul az intézmények és a hatóságok iránti általános bizalmatlansággal.

Kommentek:

Top 0