• Külföld
Faktor

A WHO szerint nem kell elhalasztani az olimpiát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áttenni máshová, sem törölni az augusztus 5-21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a Zika-járvány terjedése miatt.

A genfi központú WHO állásfoglalása - miszerint nem indokolt az olimpia elhalasztása - válasz arra a nyílt levélre, amelyben harminc ország százötven tudósa azt kérte:

halasszák el, vagy más városban rendezzék meg az olimpiát.

A szakemberek szerint ugyanis az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, majd - ha megfertőződik - hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre veszélyes, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat: például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat. Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

Top 0