• Külföld

A világbékét fenyegeti Észak-Korea

Ha valóban ballisztikus rakétákat fog tesztelni Észak-Korea, az ENSZ határozatokat sért és Dél-Korea szerint súlyos fenyegetést jelent a világ békéjére és biztonságára.

Japán és Dél-Korea óva intette Észak-Koreát attól, hogy "műholdfelbocsátás" címén nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteljen. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ha mégis megteszi, az az ENSZ BT határozatait sérti meg.

Abe Sindzó japán miniszterelnök "súlyos provokációnak" nevezte Észak-Korea tervét, úgy gondolja Észak-Korea nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül. Ha ez megtörténik, az az ENSZ BT határozatainak egyértelmű, súlyos megsértését jelenti - tette hozzá. Kisida Fumio külügyminiszter újságíróknak azt mondta, hogy Tokió tiltakozást juttatott el diplomáciai csatornákon keresztül Phenjannak.Országa más országokkal együtt megpróbálja majd lebeszélni tervéről Észak-Koreát.

Dél-Korea kormánya szerint mindenfajta, műholdfelbocsátásnak álcázott rakétateszt "súlyos fenyegetést" jelent a világ békéjére és biztonságára. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy "súlyos árat" fizet majd, ha továbbhalad ezen az úton.   Észak-Korea kedden jelentette be hogy műholdat lőnek az űrbe, a műholddal a Földet akarják megfigyelni, ezt a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16