• Tech
Faktor

A világ legszexibb robotja bárkivel tud szemezni

Pekingben bemutatták a Geminoid F nevű robotot, amely képes néhány dologban utánozni az embert. Járni viszont nem tud a többek által a világ legszexibb robotjának nevezett android.

Fotó: Europress - Jamanaka Toru/AFP

Fotó: Europress - Jamanaka Toru/AFP

Az 1 méter 70 centi magas robot képes mozgatni a szemét, reagál a szemkontaktusra és felismeri a testbeszédet. Ezenkívül képes mosolyogni, mozgatni tudja a szemöldökét és a száját. Ráadásul képes lemásolni az emberi arckifejezéseket. A bőre gumiból van, és arra tervezték, hogy úgy viselkedjen, mint egy hús-vér ember, bár járni nem tud, ezért kerekesszékkel lehet mozgatni a robotot, amelynek női arcot terveztek.

Az oszakai Egyetemen készítette a robotot Isiguro Hirosi, aki azt tervezi, hogy a jövőben még élethűbb modellt épít majd. A program célja az volt, hogy a robot segítségével mesterséges intelligenciát teremtsenek, mondta Isiguro segítője, Ogava Kohej. Azt is elmondta, hogy nagyon zajos környezetben nem működnek a robot hangfelismerő rendszerei.

Szerinte a jövőben képesek lesznek előállítani a tökéletes mesterséges intelligenciát. Isiguro pedig biztos benne, hogy egy nap nem lehet majd megkülönböztetni a robotot az embertől.

A Geminoid F jelenleg 108 600 dollárba kerül, ezért Isiguro abban reménykedik, hogy a technológia hamar elterjed és népszerűvé válik. A Szajonara című japán filmben már szerepelt a robot (ott Leona volt a neve), Fukada Kodzsi rendező pedig színésznőként tüntette fel a nevét a film végén.

Fukada viccesen megjegyezte, hogy a robottal sokkal egyszerűbb volt dolgozni, mint egy emberrel, mert az előbbi nem panaszkodik, soha nem lesz éhes és alvásra sincs szüksége. Viszont nagyon kellett vigyázni rá, mert a javítása akár 10 millió jenbe (23 millió forintba) is kerülhet.

Top 0