• Tudomány
Faktor

A világ legnagyobb létesítménye: Marokkóban óriási napenergia-park nyílik a Szahara közelében

A Noor napenergia-komplexum a világ legnagyobbja lesz és 1,3 millió embernek fog áramot termelni.

Marokkó a megújuló energiaforrást a következő években erősen ki akarja építeni. VI. Mohamed királynak ez az első, ebbe az irányba tett lépése: megnyitotta a világ első legnagyobb napenergiakomplexumát.

A létesítmény a Noor 1 nevet kapta. A Noor arab szó, jelentése: fény. Az erőmű kapacitása 160 megawatt és 350 000 embernek termel áramot. Az energiaügyi minisztérium szerint ezen felül még azt is lehetővé kéne tenni, hogy az ország évente 240 000 tonnás széndioxid-kibocsátása csökkenjen.

Fotó: Europress- Matt Cardy/GettyImages

Fotó: Europress- Matt Cardy/GettyImages

Az elkövetkező években Ouarzazate város közelében, a Szahara pereménél létre kellene még hozni a Noor 2 és 3 erőműveket a terv szerint. Az elkészültük után a komplett létesítmény 30 négyzetkilométernyi területet borít majd be, 580 megawatt teljesítménnyel szolgál és így 1,3 millió embernek termel áramot.

A királyságnak kevés olaj és gáztartaléka van és több áramot importál, mint bármely más ország a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Ezért van szükségsük megújuló energiaforrásokra. Úgy tervezik, hogy 2020-ig Marokkó energiaszükségletének 42 százalékát ebből a forrásból fedezik.

Top 0