• Kultúra
Faktor

A világ legnagyobb filmvásznát készítették el

Elkészült a világ legnagyobb, 100 méter hosszú és 25 méter magas, 1,6 tonnás filmvászna Kínában.

A fejlesztésén és megvalósításon két éven át dolgozott a kelet-kínai Star Screen nevű vállalat. A cég szerint a vásznat nem volt könnyű tökéletes minőségben, egyenletes felülettel megalkotni és a szállítása is fejtörést okozott.

Jang Hszüe-pej, a hitelesítő hivatal igazgatóhelyettese azt mondta, a rekordméretű filmvászon bizonyos paraméterei felülmúlják az országos szabványt, ez azt is jelenti, hogy az egyre népszerűbb és elterjedtebb 3D-s filmek élvezhetőségét biztosító kritériumoknak is megfelel.

Az extra méretű mozivászonból eddig nyolc darabot rendeltek mozik és témaparkok. A gyártók arra számítanak, hogy amint túl lesznek az első vetítéseken, többet is rendelnek majd - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A gigavászonra történő vetítést a filmesek és kutatók által közösen kifejlesztett China Film Giant Screen (CGS) elnevezésű, 2011 óta létező rendszer teszi lehetővé. Kínában jelenleg 350, az átlagnál nagyobb filmvászonnal rendelkező mozi működik. Ebből több mint 130-ban alkalmazzák a CGS-rendszert, amely már feltűnt az Egyesült Államokban, Indiában, valamint más ázsiai országokban is.

    A világ rendkívül dinamikusan bővülő mozipiacán az elmúlt öt évben 3300 filmszínház nyitott összesen 31 ezer vetítőteremmel. Csak 2015-ben 8 ezer új vetítőhely nyílt. Tavaly a jegyekből származó bevétel Kínában elérte a 44 milliárd jüant (1 898 milliárd forint), mintegy 49 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Februárban 6,87 milliárd jüanért (296,5 milliárd forint) váltottak jegyet a kasszáknál vagy online, első ízben nagyobb értékben, mint egész Észak-Amerikában.

    Top 16