• Pénz
Faktor

A világ egyik leggazdagabb embere turkálóból veszi magának az öltönyt

Turkálóból vesz magának ruhákat, hogy takarékoskodjon Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója, erről maga a világ egyik leggazdagabb embere beszélt egy szerda este bemutatott dokumentumfilmben. A 90 éves svéd billiárdosról közismert, hogy nagyon spórol. Állítása szerint ez segítette őt abban, hogy az IKEA a világ egyik legnagyobb áruházi láncává váljon.

Azt hiszem, semmi olyat nem hordok, amit nem bolhapiacon vettem volna. Ez azt jelenti, hogy jó példát akarok mutatni

- mondta a TV4 svéd televízió forgatócsoportjának.

A takarékosság benne van Smaland természetében - fűzte hozzá Kamprad a dél-svédországi mezőgazdasági térségre utalva, ahol született.

Kamprad vagyona a becslések szerint több mint 65 milliárd euróra rúg minapi svéd sajtójelentések szerint. Nehéz azonban megbecsülni, mi van a mágnás és mi gyermekei tulajdonában, mi tartozik a családi alapítványhoz, amely egy európai adóparadicsomban, Lichtensteinben van bejegyezve. A Forbes magazin 2006-ban Európa negyedik leggazdagabb személyeként mutatta be Kampradot.

Szerény életmódja ellenére két éve például 53 millió koronát adományozott szülővárosa, Agunnaryd fejlesztésére, amit vidékfejlesztésre és munkalehetőségek teremtésére fordítanak a térségben.

Kamprad 2014-be költözött vissza Svédországba negyven évnyi dániai és svájci tartózkodás után. A minden idők legjobb svéd vállalkozójává választott Kamprad akkor jelentette be, hogy lemond az áruházlánc vezetéséről fia, Matthias Kamprad javára.

Az IKEA mozaikszó az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd szókapcsolat kezdőbetűiből áll, amelynek utolsó két szava az üzletember szülővárosára, illetve arra a város közelében fekvő farmra utal, ahol a dinasztiaalapító felnőtt.

Top 0