• Tech
Faktor

A videojátékok segítik a gyerekek szellemi és szociális fejlődését

Azoknak a gyerekeknek, akik sokat játszanak videojátékokkal, sokkal jobbak lesznek a szellemi és szociális készségeik, mint azoknak, akik alig ülnek gép előtt egy új tudományos tanulmány szerint.

Palesztin gyerekek játszanak videojátékkal egy internetkávézóban (Fotó: Europress - Mohammed Abed/AFP)

Palesztin gyerekek játszanak videojátékkal egy internetkávézóban (Fotó: Europress - Mohammed Abed/AFP)

A kutatást egy nemzetközi csapat végezte a Columbia Egyetemen, több ezer hat és tizenegy év közötti gyereket vontak be a vizsgálatba. A kérdőíveket a gyerekeken kívül a szülők és tanárok is kitöltötték. A kutatók azt állítják, hogy a gyerekeknek majdnem megkétszereződik az esélyük arra, hogy jobban teljesítsenek az iskolában, ha sokat játszanak a számítógéppel.

Gyakran felvetik, hogy a videojátékok gyengíthetik a szociális képességeket, de a kutatók ebben a tanulmányban pont az ellenkezőjét állítják, szerintük összefüggés van a jó szociális képességek kialakulása és a gyakori videojátékozás között.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Sőt, az értékelés során nem találtak jelentős összefüggést a gyerekeknél jelentkező mentális problémák és a játékozás között.

    „Ezeknek a játékoknak a használata gyakran közösségi szabadidős tevékenységnek minősül az iskoláskorú gyerekek között. Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik sokat játszanak, szociálisan összetartók, és az iskolai közösség tagjai lesznek” – mondta Katherine M. Keyes, aki azért hozzátette, hogy a szülőknek még mindig nagy a felelősségük abban, hogy segítsenek a gyerekeknek.  

    Top 16