• Külföld

A vezető halálozási okok közé került az orvosi műhiba

A harmadik leggyakoribb halálozási okká vált az Amerikai Egyesült Államokban az orvosi hibából fakadó halál: egy friss elemzés szerint évente közel 250 ezer ember halálát okozzák a tévedő orvosok. Ugyan az amerikai rendszerben nincsen egységes kódja ezeknek a haláleseteknek, a Johns Hopkins Egyetem két kutatója jelentések alapján megállapította, hogy a halálesetek több, mint 9,5 százalékát okozza orvosi műhiba.

Illusztráció

Illusztráció

Martin Makary és Michael Daniel 1999-től kezdődő tanulmányokat néztek át a kutatásukhoz. Az adatok alapján csak a szívbetegségek és a rákos megbetegedések követelnek több áldozatot az orvosi műhibánál – írja a Guardian.

A két kutató szerint az orvosi műhibák mögött húzódó tudomány is sokat javulhatna, ha az adatokat nemzeti és nemzetközi szinten megosztanák egymással az orvosok, ugyanúgy, ahogy „a szívkoszorúér, a melanoma vagy éppen az influenza terén tett kutatási vagy innovációs eredményeikkel teszik”.

Az orvosi hibából fakadó haláleseteket azonban nem tüntetik fel a kormányzati jelentésekben, mivel a betegségek nemzetközi osztályozására (BNO) szolgáló kódrendszerben erre az esetre nincs kód. A BNO-t a világon 117 országban használják.

„A megalapozott tudományos módszerek, kezdve a problémaértékeléssel, válságosak a páciensek egészségét fenyegető veszélyek megközelítésében. Az orvosi hibából fakadó problémákat nem kéne kiemelni a tudományos megközelítésből” – írják a kutatók.

Illusztráció

Illusztráció

Az orvosi műhiba okozta halálok arányának megállapításához a két szakember a kormányzati adatbázist hasonlította össze a kórházak 2013-as betegfelvételével. Az információkból azt következtették ki, hogy abban az évben 251 454 halált okoztak a tévedő orvosok.

Míg az éves, vezető halálozási okokról szóló amerikai lista harmadik helyén a légzőszervi betegségek álltak, az új jelentés rámutat, hogy az orvosi hiba messze megelőzi ezt az okot, amely 2015-ben 147 101 ember haláláért volt felelős.

A kutatók elismerik, hogy az emberi hiba néha elkerülhetetlen, és nem állítják, hogy minden ilyen haláleset szükségszerűen az orvos hibája volt. Viszont azt mondják, hogy a jelentés is nyilvánvalóvá tette, hogy szükség van egy világosabb ellenőrzési rendszer létrehozására, amelyben az orvosi hibákat lehetne követni – ez pedig egy hatékonyabb és biztonságosabb egészségügyi rendszerhez vezetne.

Az orvosi műhibából fakadó halálesetek csökkentésére a tanulmány szerzői több javaslatot is tesznek: többek között azt tanácsolták, hogy a halotti bizonyítványon legyen egy olyan mező is, amely arról szól, hogy a beteg olyan megelőzhető komplikációban halt-e meg, amely összefüggésben áll az orvossal és a kórházzal, illetve szerintük szigorúbban és gyorsabban kéne kivizsgálni ezeket a haláleseteket.

A hiba szerepe összetett lehet. Bár sok hibának nincs következménye, egy tévedés megölhet egy olyan embert, akire még hosszú élet várt volna, vagy felgyorsíthatja a halál eljövetelét.

Top 0