• Politika
Mágó Károly
Mágó Károly

Milliókról és a verseiről is beszélt a Faktornak a jobbikos ózdi polgármester

Interjút adott a Faktornak Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere. Ózd az a város, amelynek az állami segítség és a magasabb adóbevételek miatt jelentős tartalékai vannak, a városban mégsem épül gyakorlatilag semmi. A rövid interjúban a polgármester a verseiről is beszél, merthogy verseket is szokott írni. Az egyikben például így fogalmaz: Egyre telnek-múlnak itt az évek, ám egyet én sehogy meg nem értek: Mért esendő az emberi lélek?

A városban az elmúlt években több nagy beruházást is átadhatott. Melyikre a legbüszkébb?

Jómagam még nem adtam át beruházást, mivel minden projekt és folyamat ciklusokon is átívelő azok természete miatt. Így az elmúlt évben átadott beruházás még az előző ciklusban indult. Tehát egyet adtunk át, azt is az előző polgármesterrel közösen. Ezen kívül egy állami beruházás átadása történt meg, ahol meghívott vendég voltam. A kérdésre válaszolva, minden Ózd városában megvalósult beruházásra egyformán büszke vagyok, mivel az a várost és az itt élőket gazdagítja. 

Jelentős többletbevétellel számolhat idén Ózd. Mennyire könyveli el ezt saját magának?

EZT IS AJÁNLJUK:

  A jelentős többletbevétel 2015-ben realizálódott, az ideiket még nem ismerjük. A többletbevételt az adózó személyek, vállalatok termelték, a nyereségesen gazdálkodó önkormányzati cégeink, az eredményesen működő hivatal, amelynek többek közt a behajtások tekintetében van jelentős szerepe, és a gazdaságos működtetés, üzemeltetés, amelyben különösen fontos szerepe van a mindenkori polgármesternek. Egy megye második legnagyobb városának eredményei nem egy személynek köszönhetőek, hanem egy közösségnek, azonban az eredmények az önkormányzatnál realizálódnak, amelynek felelős vezetője a polgármester.

  Jelenleg a városnak van egy nagyjából 700 milliós kerete, amelyet nem költött el. Terveznek ebből a nagyobb összegből valamilyen beruházást végrehajtani?

  A városnak jelenleg egy 878 millió forintos kerete van, amelyet nem költött el. Nem tervezzük a pénzt felemészteni, a biztonságos működéshez tartalékokra van szükség. Ezen felül azonban egy ekkora keret lehetővé teszi, hogy a megjelent pályázatok előkészítését finanszírozzuk, nagyobb önerős beruházást hajtsunk végre, melyről a testület a következő hét szerdáján fog dönteni, valamint a városrehabilitációs feladatok ellátását is nagyobb biztonságban végrehajtsuk, melynek köszönhetően látványos változások következnek be az utcákon, és így az emberek mindennapi életében.

  Rendszeresen ír verseket. Elsősorban költőnek vagy politikusnak tartja magát?

  Ózd város megválasztott vezetője vagyok, ami a körülményeket figyelembe véve nem elkülöníthető a politikától, így politikusnak kell tartanom magam. Verseket évek óta nem írok rendszeresen, akkor írtam, amikor arra érzelmi vagy más indíttatásból ihletet nyertem. Akkoriban ezeket egy amatőr verskör tagjaként osztottuk meg egymással, de költőnek sosem neveztem magam.

  Van kedvenc saját verse? Ha igen melyik az?

  Nincs kedvencem.

  Top 16