• Belföld

A vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus

A Faktor kérdésére Simon Tamás professzor azt mondta, hogy a vörös húsok mértéktelen fogyasztása valóban okozhatja az ilyen típusú daganatos betegség kialakulását. Ha viszont mértékkel esznek az emberek marha- juh- vagy disznóhúst, akkor nem nagyobb a rák kialakulásának veszélye.

A magyarországi adatokra vonatkozóan azt mondta: évente öt-hatezer új vastagbélrákos megbetegedést regisztrálnak. Ez a második leggyakoribb ráktípus a férfiak között, a nőknél a harmadik. (A férfiaknál és a nőknél is a tüdőrák az első a daganatos betegségek között.)

A professzor szerint a vastagbélrák kialakulását inkább megelőzni lehet, és kellene is. Megelőzni pedig úgy lehet, ha rendszeresen rostban gazdag ételeket eszik az ember, és ami a legfontosabb – és ezt emelte ki a leginkább Simon Tamás -, hogy naponta járjon az ember vécére. Ugyanis, ha a széklet rendszeresen távozik az ember szervezetéből, nincs idő, hogy felszívódjanak a mérgező anyagok – amelyek leginkább a rákos daganatokat okozzák.

Ezen kívül pedig a rendszeres testmozgás segít az ilyen típusú daganatok megelőzésében.

A vastagbélrákot a betegség kialakulásakor még nehezen lehet felismerni, ugyanis nincs tünete. Később a puffadás, véres vagy nyákos széklet, hascsikarás, étvágytalanság, fogyás a jellemző, illetve az, hogy megváltoznak az ember székelési szokásai. Vagy gyakrabban jár vécére, vagy sokkal kevesebbszer.

Ilyen tünetek esetén azonnal orvoshoz kell menni – ezt mondta Simon Tamás.

A Rákellenes Liga elnöke szerint viszont alapvetően azzal van a gond, hogy a magyar emberek többsége nem vigyáz az egészségére. Szerinte már óvodában el kellene kezdeni az egészséges életmódra nevelni a gyerekeket.

„Mindenki, aki megszületett, kapott egy zsák aranyat. Ez az egészség. De a zsák alja lyukas. A lyukat lehet szűkíteni és tágítani, de bevarrni soha. Minél  jobban tágítja az ember a lyukat, annál jobban szóródik ki belőle az arany. Ha szűkíti az ember a repedést, akkor sokkal tovább a zsákban maradnak az aranyak – vagyis sokkal tovább egészséges marad az ember.” – ezt a tanmesét mondja általában a professzor, ha előadást tart.

Amivel szűkíteni lehet a zsákon a lyukat

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője azt mondta a Faktornak, hogy rostdús és változatos táplálkozással nagyon sokat tehet az ember az egészségéért. A napi rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással, a savanyított tejtermékekkel és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekkel lehet javítani az emésztésen. Ezeken túl a fokhagyma, a szója, a bogyós gyümölcsök és a zöld tea is rákmegelőző hatással bír. A vörös húsokat pedig mértékkel lehet fogyasztani – mondja a szakember -, sőt, a vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt kellene is. Persze – ahogy mondta – nem minden nap, és nem minden mennyiségben. A mértékletesség, a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozás a kutatások szerint egészséges, ha valaki pedig a mediterrán étrendhez tartja magát, sokat tehet az egészségéért – zárja a dietetikus.

A Hússzövetség szerint torzít a kutatásA Hússzövetségnél azt mondták:  a vörös húsok b1, b6, és b12 vitamin tartalma nagyon magas, értékes fehérjeforrás, magas a cink, a vas és a szeléntartalma, az agy, az izmok és az idegrendszer tápláléka.

Szerintük a WHO felmérése torzít, ugyanis európai fogyasztást mértek. Magyarországon pedig a vörös hús fogyasztása más, mint Európában. Az elmúlt években ugyanis itthon visszaesett a disznó- és a marhahús fogyasztása. Most naponta alig esznek több vörös húst a magyar emberek, mint a WHO által ajánlott mennyiség.

A Hússzövetség egyébként várhatóan holnap délután reagál a jelentésre.

Top 0