• Élet
Faktor

A városok légszennyezettsége hörghurutot okozhat

A városok légszennyezettségének jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában. A rossz levegő miatt sokkal súlyosabbak az allergiások tünetei is.

Hidvégi Edit tüdőgyógyász arról beszélt az M1 aktuális csatornán, hogy Magyarországon a városok rossz levegője miatt sokkal súlyosabbak az allergiások tünetei, mert például a parlagfű pollenjére rárakódik a dízelkorom. Ugyanakkor nehéz adatokkal alátámasztani, hogy a szennyezett városi levegő tüdőrákhoz vezet, a betegség inkább a dohányzással hozható összefüggésbe - mondta a doktornő. Mindenesetre a szálló por ugyanis stroke-ot, szívbetegséget, valamint krónikus és akut légúti betegségeket is okozhat.

Magyarország légszennyezettség-térképe (Forrás: Időkép)

Magyarország légszennyezettség-térképe (Forrás: Időkép)

Naponta több mint hétmillió ember hal meg légszennyezés miatt a világon, közülük hárommillió kültéri légszennyezés áldozata - derül ki egy felmérésből, amely 103 ország 3000 településének vizsgálatán alapult. Az eredményeket az érintett országok közölték 2008 és 2013 között.

Nemrég azt is összegyűjtöttük, hogy melyek a legveszélyeztetettebb városok a világon légszennyezettség tekintetében. Részletek itt.

Top 0