• Élet

Durva eredmények: minél kövérebb az anya, annál biztosabb, hogy epilepsziás lesz a gyereke

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

A stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó Neda Razaz és kollégái az 1997 és 2011 között Svédországban született több mint 1,4 millió gyermek adatait megvizsgálva nézték meg, hogy milyen összefüggés van a várandósság első harmadában lévő nők testtömegindexe - BMI, azaz a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték - és a gyermekük epilepszia-kockázata között - írta az EurekAlert.

A kutatók az 1,4 millió gyermek közül 7592-nél (0,5 százalék) diagnosztizáltak epilepsziát 2012 végéig.

A normális testsúlyú anyáktól született gyerekekhez képest a neurológiai betegség kockázata 11 százalékkal volt magasabb azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja túlsúlyos volt - 25 és 29 közötti BMI érték - a terhesség első harmadában.

Az elhízottság első kategóriájába - 30-35 közötti BMI érték - tartozó nők gyermekeinél 20 százalékkal, a második kategóriába - 35-40 közötti BMI érték - tartozó nők gyerekeinél 30 százalékkal volt magasabb az epilepszia kockázata – írja az MTI.

A súlyosan elhízott nők gyermekeinél 82 százalékkal volt a magasabb a betegség kockázata.

A tanulmány készítői arra gyanakodnak, hogy a várandósság alatti túlsúly vagy elhízás növelheti a kockázatát annak, hogy sérül a gyermek agya, ami különböző idegrendszeri rendellenességekhez vezethet. De az is lehetséges, hogy az anya elhízása olyan gyulladást idéz elő, amely negatív hatással van a gyermek idegrendszerének fejlődésére.

A szakemberek ugyanakkor elismerték, hogy eredményeiket befolyásolhatta az adatok esetleges pontatlansága, továbbá, hogy az epilepszia oka - a genetikai és környezeti tényezők interakciója révén - összetettebb is lehet.

Kommentek:

Top 0